USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Молдова стала першою країною, яка підписала безпекову угоду з ЄС

Це рішення зокрема наближує країну до вступу в Євросоюз
Молдова підписала безпекову угоду з ЄС
Молдова підписала безпекову угоду з ЄС
Джерело: відкриті джерела

Молдова у вівторок, 21 травня, підписала безпекову угоду з Європейським Союзом, ставши першою країною, яка уклала подібний договір з ЄС. Про це у соцмережі X написав високий представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

"Молдова стала першою країною, яка підписала угоду про партнерство з ЄС у сфері безпеки та оборони. Це партнерство підвищить стійкість країни", – зазначив Боррель.

За його словами, угода дозволить разом "протистояти спільним викликам у сфері безпеки, зробити взаємодію більш ефективною та дослідити нові сфери співробітництва".

Що цьому передувало

Європейська рада 14 грудня 2023 року на саміті у Брюсселі підтримала початок переговорів щодо вступу України та Молдови до Європейського Союзу.

А 24 грудня президент Мая Санду запропонувала парламенту організувати в Молдові референдум про вступ до ЄС. Вона заявила, що його можна буде провести восени 2024 року, коли мають відбутися президентські вибори.

Нещодавно парламент Молдови затвердив дату референдуму щодо вступу країни до Європейського Союзу. Він відбудеться 20 жовтня 2024 року.

Читайте також:
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
ЄС погодив лишити Урсулу фон дер Ляєн на посту очільниці Єврокомісії ЄС погодив лишити Урсулу фон дер Ляєн на посту очільниці Єврокомісії
Україна підписала з ЄС угоду про безпеку Україна підписала з ЄС угоду про безпеку