USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Оборонні підприємства звернулися до уряду через мобілізацію працівників

У зверненні зазначається, що під загрозою постав виробничий потенціал вітчизняного ОПК
Військовий квиток
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Оборонні підприємства, що визнані критично важливими для економіки України та законно можуть бронювати до 100% працівників, закликають владу не мобілізувати офіційно працевлаштованих працівників під час звірки даних у ТЦК та СП. Про це йдеться у відповідному зверненні, яке опублікувала "Економічна правда".

Зазначається, що до прем'єр-міністра, міністрів оборони та стратегічних галузей промисловості, а також до головнокомандувача ЗСУ звернулись понад 40 підприємств. Вони наголошують, що зараз під загрозою постав виробничий потенціал вітчизняного ОПК.

Зокрема після досягнення працівником 25-річного віку підприємство зобов’язане звіряти його військово-облікові дані з ТЦК та СП, а працівник – пройти військово-лікарську комісію. Також Міноборони переглядає чи змінює перелік військово-облікових спеціальностей.

"Існують непоодинокі випадки, коли саме в цей "перехідний" період ТЦК та СП здійснюють мобілізацію зазначеної категорії працівників, хоча мають офіційні докази їхньої безпосередньої участі у реалізації державних контрактів оборонного призначення. Попри участь таких фахівців у виконанні державних контрактів з держзамовником у сфері оборони та особливої важливості для галузі ВПК, одразу після проходження ВЛК таким працівникам вручається мобілізаційне розпорядження без можливості здійснити бронювання", – йдеться у зверненні.

За словами представників підприємств, така ситуація загрожує виконанню державних оборонних контрактів та негативно впливає на обороноздатність держави. Тому, як вони наголошують, необхідно запровадити правовий механізм відтермінування вручення мобілізаційних розпоряджень працівникам підприємств, визнаних критично важливими для оборони України.

Бронювання від мобілізації

Зауважимо, Кабінет міністрів змінив порядок бронювання військовозобов'язаних працівників критично важливих підприємств паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) та інформаційно-технологічної (ІТ) галузі. Вони отримали бронювання без будь-яких обмежень.

У липні минулого року уряд удосконалив порядок бронювання військовозобов'язаних підприємствами. Зокрема, тоді розширили перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані, та встановили чіткі терміни розгляду держорганами звернень.

Разом з тим парламент України ухвалив за основу законопроєкт №11084 про компанії, що належать до так званого "білого бізнесу" у сенсі дотримання податкового законодавства.

До нього потрапляють маленькі, середні та великі підприємства, які відповідають трьом критеріям: мають податкове навантаження не менше, ніж у середньому по галузі, зарплату не менше середньої по галузі в регіоні і не мають податкових правопорушень (податкового боргу).

Електронне бронювання

Раніше повідомлялось, що на порталі "Дія" запустять функціонал електронного бронювання.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі