USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Міжнародні резерви України утримують рекорд за 11 років і у квітні зросли ще на 13%

Міжнародні резерви зросли до 35,9 млрд доларів
гривні монети гроші
Джерело: Уніан

На 1 травня 2023 року міжнародні резерви України становили 35,9 млрд доларів, що є рекордним показником з серпня 2011 року. Про це повідомляє пресслужба Національного банку з огляду на попередні дані про обсяг резервів.

"У квітні резерви зросли на 13% завдяки надходженням від міжнародних партнерів на тлі подальшого зниження обсягів чистого продажу валюти Національним банком та помірних боргових виплат країни в іноземній валюті", – зазначили в Нацбанку.

Минулого місяця на резерви впливав передусім обсяг міжнародної фінансової допомоги. На валютні рахунки уряду в НБУ надійшло 5,85 млрд доларів, зокрема – 2,7 млрд доларів від МВФ, 1,7 млрд доларів макрофінансової допомоги від ЄС, 1,25 млрд доларів від США та 242 млрд доларів від розміщення внутрішніх валютних облігацій.

З іншого боку, уряд виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті 446 млн доларів, з яких 282,7 млн доларів – за обслуговування та погашення валютних ОВДП, 113,1 млн доларів – боргу перед Світовим банком, решта – боргу перед іншими міжнародними кредиторами. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду 107,4 млн доларів США.

Також впливають подальші обмеження непродуктивного відпливу капіталу з України. В Нацбанку кажуть, що послідовна монетарна політика та відмова від друку гривні у 2023 році сприяли стабілізації курсових очікувань.

Переоцінка фінансових інструментів унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют також зробила свій внесок – у квітні за рахунок переоцінки вартість фінансових інструментів зросла на 128,7 млн доларів.

Раніше

Станом на 1 квітня 2023 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 31 878,2 млн доларів. Такий обсяг резервів є рекордним за останні 11 років (більший обсяг від вищезазначеного було зафіксовано ще у листопаді 2011 року). Про це свідчать дані НБУ.

У березні резерви зросли на 10% завдяки надходженням від міжнародних партнерів на тлі менших обсягів чистого продажу валюти Національним банком та помірних боргових виплат країни в іноземній валюті. Загалом упродовж березня 2023 року динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників.

Зокрема надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу. На валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло 5 105,4 млн доларів. З цієї суми:

  • 1 756,6 млн дол. – від уряду Канади;
  • 1 617,1 млн дол. – від ЄС;
  • 1 253,1 млн дол. – від Сполучених Штатів (через трастовий фонд Світового банку);
  • 2,2 млн дол. – від Міжнародної асоціації розвитку (IDA), що є частиною Світового банку;
  • 476,5 млн дол. – від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).
Новини за темою: Допомога постраждалим від війни українцям залежить від можливостей бюджету, а він – від зовнішніх вливань, – голова Комітету економістів Новак

Уряд України виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті 486,8 млн доларів, з яких 409,3 млн доларів – за обслуговування та погашення валютних ОВДП, 49,6 млн доларів США – боргу перед Світовим банком, решта – боргу перед іншими міжнародними кредиторами. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду 638,6 млн доларів.

Динаміку міжнародних резервів визначали також операції Національного банку на валютному ринку України.

На резерви також вплинула переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют).

Новини за темою: Війна посилює нестачу робочої сили в російській економіці, дефіцит зафіксовано у багатьох галузях, – Bloomberg

У березні за рахунок переоцінки вартість фінансових інструментів збільшилася на 697,6 млн доларів.

Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 4,2 місяця майбутнього імпорту.

Читайте також:
"Дочка" Auchan продала свої активи у РФ
Mastercard приєднається до програми українського кешбеку Mastercard приєднається до програми українського кешбеку
Світову економіку чекає десятиліття слабкого зростання, попри уникнення рецесії, – МВФ Світову економіку чекає десятиліття слабкого зростання, попри уникнення рецесії, – МВФ
За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20% За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20%