USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Війна посилює нестачу робочої сили в російській економіці, дефіцит зафіксовано у багатьох галузях, – Bloomberg

Путін й далі планує збільшувати чисельність російського війська
Путін
Джерело: відкриті джерела

Прагнення президента РФ Володимира Путіна розширити армію посилює нестачу робочої сили, оскільки для продовження війни в Україні залучаються сотні тисяч робітників з інших секторів економіки, пише Bloomberg.

Путін затвердив мету збільшити чисельність збройних сил з 1,15 млн до 1,5 млн осіб – це може тривати до 2026 року.

Коротко

Дані Федеральної служби статистики передбачають чисте збільшення чисельності збройних сил РФ минулого року приблизно на 400 тис. осіб на тлі й без того рекордно низького рівня безробіття після того, як Путін наказав призвати 300 тис. резервістів у ході першої "часткової мобілізації".

За словами економіста Bloomberg у Росії Олександра Ісакова, загальна кількість призовників, ймовірно, перевищила півмільйона. 

За словами джерел, знайомих із планом, цього року Кремль шукає ще 400 тис. контрактних новобранців для війни в Україні, оскільки Путін готується до тривалої боротьби. 

Сотні тисяч росіян призовного віку також втекли з країни після того, як Путін оголосив про мобілізацію у вересні, що посилило демографічний спад, який свідчить про те, що населення працездатного віку може скоротитися на 6,5% протягом наступного десятиліття.

Близько третини галузей економіки, що відстежуються службою статистики, показали зниження зайнятості минулого року, але призов на військову службу компенсував майже весь негативний вплив на загальну чисельність. Понад те, призов, що посилюється втечею росіян із країни, призвів до скорочення чоловічого резерву робочої сили і дефіциту у багатьох галузях.

Новини за темою: Російська економіка починає зазнавати краху, – WSJ

Політики в Москві неодноразово вказували на стурбованість тим, що дефіцит робочої сили, що зростає, перешкоджає економіці Росії, оскільки підприємства і галузі прагнуть пристосуватися до безпрецедентних міжнародних санкцій, введених у звʼязку з війною.

Керівник аналітичного відділу кадрової компанії HeadHunter у Росії Наталія Даніна заявила, що щомісячний приріст вакансій перевищив зростання числа резюме, отриманих у лютому, вперше за останні 12 місяців. 

"Низький рівень безробіття у поєднанні з нестачею кадрів гальмує процеси структурної трансформації економіки", – сказала Даніна. – Людей або немає, або вони не прагнуть змінити місце роботи в складних зовнішніх обставинах".

Раніше 

Міжнародний валютний фонд підрахував, що потенційні темпи зростання Росії – темпи, з якими вона могла б рости без інфляції, становили близько 3,5% до 2014-го, року захоплення Криму від України. Зараз цей показник впав приблизно до 1%, кажуть деякі економісти, оскільки продуктивність знижується, а економіка стає технологічно відсталою та більш ізольованою.

Центробанк заявив цього місяця, що падіння експорту, жорсткий ринок праці та збільшення державних витрат посилюють ризики інфляції.

Інфляція в Росії в лютому становила близько 11% порівняно з тим же місяцем минулого року.

За даними московського Інституту економічної політики імені Гайдара, промисловість країни перебуває у найгіршому стані робочої сили з початку ведення обліку в 1993 році.

За даними Центрального банку, відтік мізків після вторгнення та 300-тисячна військова мобілізація минулої осені призвели до того, що близько половини підприємств зіткнулися з нестачею працівників. 

Раніше ми писали, що почата Путіним війна в Україні лишить економіку РФ без 190 млрд доларів до 2026 року.

Читайте також:
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт