USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Міноборони оприлюднило кількість озброєння для ЗСУ за півтора року повномасштабної війни

Загальна кількість самого озброєння та військової техніки, яку отримала Україна, достеменно невідома
ЗСУ
ЗСУ
Джерело: Генштаб ЗСУ

Уже колишній міністр оборони України Олексій Резніков озвучив кількість озброєння для ЗСУ, яке передали та замовили за 18 місяців великої війни. Але загальна кількість самого озброєння та військової техніки, яку отримала Україна, достеменно невідома, бо її джерелами є не лише допомога країн-партнерів, а й прямі контракти та потужності власного оборонно-промислового комплексу, пишуть ЗМІ.

Так, 5 вересня, звільнений рішенням Верховної Ради за власним бажанням з посади міністра оборони Олексій Резніков у своєму звіті перед депутатами оголосив цифри отриманого (включно із міжнародною допомогою, – ред.), виготовленого та замовленого Міноборони озброєння:

  • понад 6,5 тисячі одиниць бронетехніки: танки, бойові машини, бронетранспортери та бронеавтомобілі;
  • понад 4,5 тисячі артсистем, включно із мінометами;
  • понад 7 млн артилерійських снарядів, мін, пострілів до танків та РСЗВ;
  • близько 3,5 тисячі систем ППО, включно із ПЗРК;
  • понад 2 тисячі вантажних автомобілів;
  • "незчисленну кількість стрілецької зброї, радарів, інженерної техніки, різних типів ракет, гелікоптерів, евакуаційних машин та багато іншого".

"Підготовку на території країн-партнерів пройшли вишкіл 70 тисяч українських воїнів. Озвучені цифри відносно кількості озброєння цілком можливо й порівняти з даними перед російським повномасштабним вторгненням на основі даних Military Balance за 2021 рік. Зокрема бронетехніки загалом від танків до бронеавтомобілів у українського війська було понад 9,3 тисячі одиниць, а всіх артилерійських систем, включно зі 120-мм мінометами (але без урахування менших калібрів, – ред.) – понад 1,8 тисячі одиниць", – додав ексміністр.

Новини за темою: Україна хоче стати найбільшим виробником зброї в Європі

Разом з тим Сили оборони кратно збільшили свою чисельність з приблизно 200-тисячних сил для того, щоб протистояти російським військам, загальний склад яких – понад 1 млн осіб. Й кратне збільшення ЗСУ та інших складових українського війська означає також й потребу в озброєнні, навіть без урахування неминучих втрат.

До речі, до 500 днів війни заступниця міністра оборони Ганна Маляр назвала 10 унікальних фактів про визвольну боротьбу нашої країни. За її словами, українська армія – це сукупність безстрашних феноменів та безпрецедентних парадоксів.

Україна використовує касетні боєприпаси ефективніше, аніж РФ

Українські військові використовують касетні боєприпаси набагато ефективніше, аніж російська армія. Таку точку зору висловив в ефірі UWN полковник запасу, військовий льотчик-інструктор, військовий радник голови Донецької ОДА у 2014 році Роман Світан.

Полковник запасу пояснює, що касетні боєприпаси – це такого роду продукт, який використовується в дуже вузькій зоні. Як правило, ця зона – відкрита місцевість або відкриті прорізи. У такому випадку вони (касетні боєприпаси, – ред.) показують велику продуктивність: один такий снаряд замінює 10 звичайних.

Щодо росіян, то вони використовують касетні боєприпаси ще з 2014 року, всі дев'ять років. Єдина відмінність в тому, що у РФ касетні боєприпаси як такі, – це переважно авіабомби. Але наразі їх застосовувати окупанти вже не можуть, бо в Україні значно покращилася система ППО.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську