USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Мінфін України передбачає на наступний рік курс долара 41,4 гривні

Водночас міністр уточнив, що не виступає за якусь різку девальвацію
долар
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Міністр фінансів України Сергій Марченко заявив про занепокоєння щодо зміцнення гривні й розраховує на ослаблення курсу до 41,4 гривні за долар. Про це глава відомства сказав на зустрічі з Європейською Бізнес Асоціацією "EBA Global Outlook: Нова економіка України" в Києві.

"Нас турбує зміцнення гривні. На наступний рік передбачаємо курс 41,4 гривні за долар. Йдеться про прогноз Міністерства економіки та інших уповноважених структур, на які Мінфін орієнтується, а саме про середньорічний курс", – уточнив Марченко.

Говорячи про занепокоєння зміцненням гривні, очільник Мінфіну додав, що для цього "немає жодних фундаментальних чинників". За його словами, це мінус для експортно орієнтованого бізнесу й загалом для економіки країни. Адже "експорт не зростає взагалі", тоді як ситуація з імпортом зворотна.

Водночас міністр уточнив, що не виступає за якусь різку девальвацію.

Що зараз з курсом?

Нацбанк утримує фіксований офіційний курс гривні на рівні 36,57 гривні за долар з кінця липня 2022 року. На готівковому ринку цього року курс стабілізувався на рівні до 38 гривень за долар, тоді як минулого року він знижувався до 39 гривень за долар і навіть більше.

Члени Європейської Бізнес Асоціації у вересневому опитуванні спрогнозували середньорічний курс на 2024 рік – 41 гривню за долар, тоді як торік на 2023 рік вони очікували 43 гривні за долар.

Додамо, що днями Кабінет міністрів України ухвалив розпорядження, яке затверджує перелік показників Індексу цифрової економіки та суспільства (DESI) в Україні, а також порядок збору та обміну даних щодо показників на основі Методології Європейського Союзу. Про це інформує пресслужба Мінцифри.

Зазначається, що розпорядження забезпечить передумови для відстеження прогресу в напрямі цифрової економіки, а також порівняння власного шляху із цифровими економіками Євросоюзу.

Новини за темою: Нацбанк оприлюднив Стратегію розвитку фінансового сектора України
Читайте також:
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні