USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Маємо допомагати Україні, щоб тримати РФ якомога далі від наших кордонів, – глава МЗС Чехії

За словами політика, допомога Україні – військова, гуманітарна, фінансова, політична чи моральна – на користь і європейській безпеці
Чехія Україна

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що головний виклик для країни полягає в тому, щоб тримати Росію якомога далі від чеських кордонів. А для цього слід допомагати Україні, сказав дипломат в інтерв'ю ČTK.

За словами політика, допомога Україні – військова, гуманітарна, фінансова, політична чи моральна – на користь і європейській безпеці.

"Ми повинні пам'ятати, що в Україні стримуємо імперську експансію Росії, яка також гострить зуби на Центральноєвропейський регіон, на країни Балтії. Якщо Україна впаде, то зіткнемося з Росією трохи ближче – буквально на кордонах Євросоюзу, дуже близько до Чехії, і ми не повинні цього допустити", – зауважив Ліпавський.

Глава МЗС вказав, що втома від війни, про яку часто говорять, проявляється по-різному, тому вважає важливим пояснювати громадськості необхідність підтримки України.

"Однак, якщо це правда, що ми втомилися від власної безпеки, то втрачаємо нашу свободу й суверенітет. Я регулярно кажу всім в Європі, що наш головний виклик – тримати РФ якомога далі від наших кордонів. Саме на це має бути спрямована чеська політика. Дебати проходять непросто, але бачимо, що врешті-решт європейські країни здатні дійти згоди", – додав політик.

Разом з тим міністр зазначив, що Україна та Молдова демонструють високу мотивацію й зусилля, щоб наблизитися до ЄС. Тож Прага повинна допомогти країнам у цьому.

"Ця допомога не мотивована чистим альтруїзмом і тим, що це добре. В інтересах Чехії допомогти цим країнам наблизитися до нас якомога ближче, тому що імперіалістична політика РФ знову знову точитиме на них зуби", – резюмував Липавський.

Не тиснути на Росію у 2014 році було помилкою, – спікерка парламенту Чехії

Спікерка Палати депутатів парламенту Чехії Маркета Пекарова Адамова вважає, що реакція Заходу на окупацію Криму у 2014 році була недостатньою. 

На думку політикині, союзники однозначно ухвалили неправильне рішення не тиснути на Росію.

Адамова зазначила, що відповідь Заходу на окупацію Криму у 2014 році була недостатньою.

Новини за темою: Президент Чехії Павел: у нас лишилося мало варіантів для військової допомоги Україні

Натомість президент Чехії Петр Павел, генерал у відставці, який раніше був головним військовим радником НАТО, застеріг керівництво України від поспішного контрнаступу, який матиме жахливі наслідки. 

Павел розповів, що під час візиту до Лондона на коронацію короля Чарльза та під час зустрічей в Києві з президентом України Володимиром Зеленським і прем’єр-міністром Денисом Шмигалем закликав не "підштовхувати до прискорення контрнаступу, допоки війська не будуть повністю готові". 

Читайте також:
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?