USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Президент Чехії застеріг Україну від поспіху із контрнаступом

Павел вважає, що Україна неминуче зіткнеться з "жахливими втратами"
Петр Павел
Петр Павел
Джерело: відкриті джерела

Президент Чехії Петр Павел, генерал у відставці, який раніше був головним військовим радником НАТО, застеріг керівництво України від поспішного контрнаступу, який матиме жахливі наслідки. Про це він сказав в інтерв’ю The Guardian.

Павел розповів, що під час візиту до Лондона на коронацію короля Чарльза та під час нещодавніх зустрічей в Києві з президентом України Володимиром Зеленським і прем’єр-міністром Денисом Шмигалем він закликав не "підштовхувати до прискорення контрнаступу, допоки війська не будуть повністю готові". 

"Мабуть, у них ще є відчуття, що у них немає всього, щоб успішно розпочати операцію. Тому для деяких може виникнути спокуса підштовхнути їх, щоб продемонструвати якісь результати. Це буде надзвичайно шкідливо для України, якщо цей контрнаступ провалиться, тому що не буде іншого шансу, принаймні цього року", – сказав Павел. 

Він зазначив, що Україна неминуче зіткнеться з "жахливими втратами", незалежно від потужності своїх сил, і вона не може дозволити собі, щоб напад провалився. 

"До цього надзвичайно багато вимог з точки зору комплектації особового складу, логістики боєприпасів, фінансування палива. Цього року це буде лише один шанс, тому він має бути успішним", – додав чеський лідер.

Крім того, Павел також закликав країни Заходу бути готовими до інших результатів, окрім повної перемоги. 

"Я вважаю, що ми повинні робити все, що в нашому розпорядженні, щоб заохочувати українців і підтримувати їх у досягненні успіху. Але внутрішньо ми також повинні бути готові до інших непередбачених обставин", – зауважив Павел.

При цьому попередив, що більше немає того елементу несподіванки, який сприяв успіху контрнаступів на Харківщині і Херсонщині, та що не варто "недооцінювати росіян".

Читайте також:
"Обмежено придатних" розділять на групи: За яким критерієм їх ділитимуть
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist
ЗСУ контролюють 2/3 території Очеретиного, інша частина – під вогневим контролем, – речник ЗСУ контролюють 2/3 території Очеретиного, інша частина – під вогневим контролем, – речник "Хортиці"
Окупанти, ймовірно, прорвалися в Очеретине: Чим це загрожує Окупанти, ймовірно, прорвалися в Очеретине: Чим це загрожує