USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

ООН готова стати посередником у питанні демілітаризації ЗАЕС

Запорізька атомна електростанція повинна повернутися під повний український контроль
ЗАЕС

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Організація Об'єднаних Націй готова надати свої послуги посередництва у питанні демілітаризації Запорізької АЕС, яка тимчасово перебуває під контролем окупантів. Про це повідомив генсек ООН Антоніу Гутерреш в ході спільного брифінгу з президентом України Володимиром Зеленським.

"Безпека та захист Запорізької атомної електростанції також є життєво важливими. Я вважаю, що можливе посередництво задля повної демілітаризації цієї території з одночасним забезпеченням поверненням станції до нормальної роботи мало б важливе значення. Організація Об'єднаних Націй готова запропонувати свої добрі послуги", – сказав він.

Своєю чергою Зеленський зауважив, що сьогодні обговорювалися шляхи припинення ядерного шантажу Росії і відновлення безпеки всіх українських атомних електростанцій.

"Зокрема, безпека Запорізької атомної станції. ЗАЕС повинна повернутися під повний український контроль. Це питання саме глобальної, а не лише української безпеки", – наголосив Зеленський.

Домовленість МАГАТЕ про виведення важкого озброєння із ЗАЕС

13 грудня стало відомо, що окупанти можуть забрати важке озброєння із Запорізької АЕС вже найближчим часом. Про домовленості МАГАТЕ та РФ щодо виведення військової техніки з тимчасово окупованої станції повідомив президент Франції Емманюель Макрон під час міжнародної конференції на підтримку України, передає Sky News.

Зазначається, що наразі тривають переговори щодо умов виведення важкої техніки.

"Нам вдалося захистити Чорнобиль, і наша мета – захистити Запоріжжя. Найближчі тижні будуть вирішальними", – заявив глава держави.

Про переговори щодо виведення техніки РФ із Запорізькою атомної електростанції також сказав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у Telegram після зустрічі з гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі.

Повідомляється, що найближчим часом агентство направить постійні технічні місії на всі атомні станції в Україні. Незалежні експерти організації працюватимуть на Запорізькій, Рівненській, Хмельницькій, Південноукраїнській, а також на Чорнобильській АЕС. Це значно підвищить технічну та технологічну безпеку.

"Метою місії є забезпечення станцій та фіксування всіх можливих спроб зовнішніх впливів, у тому числі обстрілу з боку російського агресора", – додав очільник уряду.

Нагадаємо, що Запорізька АЕС знаходиться в окупації з березня 2022 року. Є найбільшою атомною електростанцією в Європі та входить до 10 найбільших у світі. 

Станція має шість легководних ядерних реакторів і виробляє майже половину електроенергії країни, отриманої від атомної енергетики, та більше п'ятої частини загальної електроенергії, виробленої в Україні.

У жовтні Путін видав "указ" про незаконне привласнення Росією Запорізької атомної електростанції.

Читайте також:
Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Митрополиту УПЦ (МП) Луці СБУ повідомила про підозру: Провокував релігійну ненависть Митрополиту УПЦ (МП) Луці СБУ повідомила про підозру: Провокував релігійну ненависть
У Запорізькій області побудують перші п'ять підземних шкіл У Запорізькій області побудують перші п'ять підземних шкіл