USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Литва щороку виділятиме на оборону України чверть відсотка ВВП

Це зобов'язання – у межах двосторонньої угоди про безпеку Литви й України
Литва
Під час засідання
Джерело: скріншот

Вільнюс підпише двосторонню угоду про безпеку з Києвом, в якій візьме на себе зобов'язання щорічно виділяти 0,25% ВВП на безпеку та оборону України. Про це повідомили в пресслужбі Міністерства оборони Литви.

Зокрема, литовський міністр оборони Лаурінас Кащюнас підтвердив цю інформацію на зустрічі міністрів оборони Європейського Союзу, що відбулася напередодні в Брюсселі.

У засіданні також взяв участь генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. А міністр оборони України Рустем Умєров звернувся до колег по відеозв’язку, перебуваючи поблизу лінії фронту.

"Насамперед нам критично потрібні додаткові системи ППО і ракети до них. Системи Patriot допоможуть утримати російські літаки на дистанції, недостатній для досягнення цілей їхніми керованими авіабомбами. Закликав партнерів підтримати рішення України завдавати наданою зброєю ударів по території країни-агресора", – сказав Умєров.

Між іншим, чимало членів ЄС погодилися надати Україні гарантії безпеки. Серед останніх підписаних угод України – з Іспанією, Бельгією та Португалією. Україна вже підписала подібні угоди з 12 країнами.

Новини за темою: Литва виділяє 5 млн євро на відбудову шкіл і дитсадків в Україні

Підтримка Литви

Додамо, цьогоріч Литва виділить 1,2 млрд євро у фонд підтримки України, створеного Євросоюзом, на закупівлю боєприпасів та військової техніки. Крім того, допоможе удосконалити систему безпеки в українських школах.

Водночас у квітні Вільнюс передав Збройним силам України чергову партію військової допомоги, зокрема розібраний легкий штурмовик L-39 Albatros. Так, Збройні сили Литви використовували літаки L-39 Albatros для навчання офіцерів управління винищувачами і бойової підготовки льотчиків у складних метеорологічних умовах вдень і вночі.

Разом з тим у 2024 році Литва поставила Україні боєприпаси 155 мм, бронетранспортери М577, системи захисту від БпЛА, генератори, зимове спорядження і десятки тисяч комплектів теплого одягу, тисячі боєприпасів для протитанкових гранатометів Carl Gustaf, системи дистанційного підриву RISE-1.

Також Вільнюс розглядає можливість внеску в німецьку Коаліцію протиповітряної оборони шляхом надання Україні радарів повітряного спостереження.

Підтримка України з боку Литви є довгостроковою, країна вже надала військову допомогу на суму понад 610 млн євро.

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід