USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Лише чотири країни виконали фінансові зобов’язання в "снарядній" ініціативі Чехії: Урядовці закликають союзників підтримувати Україну

Наразі лише Канада, Данія, Нідерланди та Португалія надіслали гроші на купівлю боєприпасів
боєприпаси

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Лідери п'яти європейських країн НАТО підтвердили свою підтримку Україні на зустрічі в Празі, де головною темою був план Чехії щодо закупівлі до 800 тис. артилерійських снарядів у країнах за межами Європейського Союзу та надання їх Україні. І Прага вкотре закликала союзників виконувати зобов'язання й фінансувати боєприпаси для нашої держави, пише Euractiv.

Так, міністр оборони Чехії Яна Чернохова (ODS, ECR) попросила своїх європейських союзників зробити фінансовий внесок у так звану чеську ініціативу щодо боєприпасів. Оскільки наразі лише чотири країни виконали свої фінансові зобов’язання.

"Хоча кількість країн, які обіцяють фінансову підтримку, зростає, лише деякі з них справді надіслали гроші. Кошти надходять до нас поступово, ми не можемо купувати боєприпаси в борг. Тож, якщо деякі країни підписали меморандум, але ще не надіслали кошти, ми не можемо продовжити придбання. Це певний заклик до тих урядів, які вже підписали меморандуми, надіслати гроші", – прокоментувала Чернохова.

Відомо, що Прага взяла на себе активну роль у вирішенні термінової потреби України в артилерійських боєприпасах через так звану чеську ініціативу. Ця кампанія передбачає закупівлю артилерійських снарядів зі світового ринку.

Нині лише Канада, Данія, Нідерланди та Португалія надіслали гроші на купівлю боєприпасів. Хоча ініціатива забезпечила фінансові зобов'язання для 18 країн, переважно країн – членів ЄС і НАТО.

Передісторія

У середині лютого президент Чехії Петр Павел повідомив, що його країна виявила 800 тисяч артилерійських боєприпасів, які можна придбати для України. Глава чеської держави уточнював, що для цього необхідне фінансування.

Павел казав, що Прага виконуватиме роль посередника з країнами, які готові фінансувати купівлю боєприпасів для України, координуючи логістичні аспекти поставок.

На початку березня стало відомо, що союзники України зібрали кошти на закупівлю 800 тисяч снарядів для ЗСУ в межах ініціативи Чехії. 

Новини за темою: Мільярдер з Чехії хоче допомогти Україні: Інвестувати сотні мільйонів євро у виробництво боєприпасів

Коли надійдуть перші боєприпаси?

Очікується, що перші десятки тисяч боєприпасів калібру 155 мм надійдуть в Україну на початку червня. Це також підтвердив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала, який обговорив ініціативу з президентом Польщі Анджеєм Дудою, прем’єр-міністром Данії Метте Фредеріксен, прем’єром Нідерландів Марком Рютте, прем’єр-міністром Латвії Евікою Сіліньою та прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем напередодні в Празі.

Приміром, за словами Фредеріксен, зібраних грошей вистачить на закупівлю 500 тис. боєприпасів до кінця року.

"Це може змінити ситуацію на полі бою", – заявила політикиня.

Водночас Дуда попередив, що поки Росія все ще зміцнює свій військовий потенціал, Україна стикається з нестачею. І наголосив, що "відповідальність за посилення постачання та обороноздатності України лежить на Заходу".

Новини за темою: Україна має план на 2024 рік, який дасть результат на фронті, – Умєров

Яка ситуація з боєприпасами в Україні зараз?

Наприкінці березня було відомо, що постачання боєприпасів до зенітних самохідних установок Gepard від Німеччини дещо покращилося.

Уже на початку квітня президент Володимир Зеленський заявив, що українські війська мають достатньо снарядів, щоб захищати державу і утримувати лінію фронту. Проте для зриву наступальних дій Росії ані дронів, ані боєприпасів для артилерії ЗСУ не вистачить.

І ось днями в травні прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна збільшує виробництво боєприпасів шляхом постанови, яка встановлює для вітчизняних виробників боєприпасів рівень прибутковості в розмірі до 25% від їхньої собівартості.

Глава уряду зазначив, що за останні два роки Україна суттєво наростили виготовлення власної зброї. Серед найуспішніших кейсів – революція у сфері виробництва різних типів дронів.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі