USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Чеська ініціатива: Україна може отримати першу партію артилерійських снарядів наприкінці травня

Йдеться про снаряди 155 мм калібру
Снаряди, ЗСУ
Джерело: Володимир Зеленський

Україна може отримати перші поставки артилерійських боєприпасів за "снарядною" ініціативою уряду Чеської Республіки наприкінці травня – на початку червня поточного року. Про це сказав високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель, передає "Укрінформ".

"Ми не маємо забувати про нестачу боєприпасів калібру 155 мм для ведення бойових дій. Багато країн приєдналися до чеської ініціативи, щоб шукати боєприпаси по усьому світові. Перші поставки надійдуть наприкінці травня і до перших (чисел, – ред.) червня", – сказав він.

Головний дипломат ЄС похвалив рішення ряду країн Євросоюзу зробити конкретні внески в забезпечення протиповітряних спроможностей України, включаючи пускові установки та перехоплювачі до них, а також у постачання Україні артилерійських боєприпасів, відповідно до чеської та німецької ініціатив.

Передісторія

У середині лютого президент Чехії Петр Павел повідомив, що його країна виявила 800 тисяч артилерійських боєприпасів, які можна придбати для України. Він уточнював, що для цього необхідне фінансування.

За його словами, Прага виконуватиме роль посередника з країнами, які готові фінансувати купівлю боєприпасів для України.

На початку березня стало відомо, що союзники України зібрали кошти на закупівлю 800 тисяч снарядів для ЗСУ в рамках ініціативи Чехії. До чеської ініціативи долучилися вже 18 країн.

Точні терміни подачі залежатимуть від контрактів і графіків поставок.

Яка ситуація зі снарядами в Україні?

На початку квітня президент Володимир Зеленський заявив, що українські війська мають достатньо снарядів, щоб захищати державу і утримувати лінію фронту. Проте для зриву наступальних дій Росії ані дронів, ані боєприпасів для артилерії ЗСУ не вистачить.

Питання снарядів та ракет для ППО також обговорять на наступній зустрічі у форматі "Рамштайн", яка відбудеться 26 квітня.

Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР