USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Мільярдер з Чехії хоче допомогти Україні: Інвестувати сотні мільйонів євро у виробництво боєприпасів

Окрім боєприпасів, компанія мільярдера CSG виготовляє військові та цивільні вантажівки Tatra, бронемашини та колісні самохідні гаубиці
Міхал Стрнад

Міхал Стрнад

Джерело: відкриті джерела

Чеська компанія Czechoslovak Group AS хотіла б інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну. Про це заявив власник-мільярдер і головний виконавчий директор корпорації Міхал Стрнад, пише Bloomberg.

За словами магната, CSG веде переговори з "Укроборонпромом" щодо потенційного спільного підприємства. І шукає відповідні місця для виробництва артилерійських і танкових снарядів, а також важкої техніки.

Через те, що в Україні закінчуються запаси, а допомога США зупиняється в Конгресі, європейські країни намагаються заповнити прогалину власними запасами, а також готовими закупівлями з-за меж континенту.

"CSG збільшила виробництво боєприпасів великого калібру на своїх заводах у Словаччині, Іспанії та Сербії більш ніж у 10 разів після повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році. Нелегко впоратися з таким швидким зростанням. Якщо у нас буде угода, ми передамо наші технології в Україну. І могли б використати ці можливості для збільшення виробництва артилерійських і танкових боєприпасів", – сказав 31-річний Стрнад, чиї статки, за даними Forbes, становлять 2 мільярди доларів.

Окрім боєприпасів, CSG виготовляє військові та цивільні вантажівки Tatra, бронемашини та колісні самохідні гаубиці, а ще модернізує радянські танки Т72 для української армії.

Щоб задовольнити зростаючий глобальний попит, компанія будує нові виробничі цехи в Чеській Республіці, а наступного місяця планує завершити придбання малого бізнесу боєприпасів американської компанії Vista Outdoor Inc вартістю 1,9 мільярда доларів.

Стрнад додає, що CSG досі покладався в основному на позики від місцевих банків, але після угоди з Vista він прагне рефінансувати весь свій борг за допомогою комбінації синдикованих позик, міжнародних облігацій у євро та доларах.

"Після закриття угоди з Vista ми хотіли б рефінансувати всю групу. Це те, над чим ми працюємо", – пояснив мільярдер.

Чехія знайшла близько 800 тисяч артбоєприпасів, які може доставити Україні

Нещодавно президент Чехії Петр Павел заявив, що країна знайшла за кордоном сотні тисяч артилерійських боєприпасів, які могла б доставити в Україну. 

"Ми виявили пів мільйона боєприпасів калібру 155 міліметрів і 300 000 боєприпасів калібру 122 міліметри", – повідомив лідер країни.

Напередодні стало відомо, що союзники України виділили майже всі необхідні кошти для того, щоб закупити 800 тисяч артилерійських снарядів в межах ініціативи Чехії. 

За інформацією неназваних співрозмовників ЗМІ, снаряди можуть поставити в Україну протягом кількох тижнів. Точні терміни залежатимуть від контрактів і графіків поставок, але можуть бути й зрушені.

Чехія виконуватиме роль посередника з країнами, які готові фінансувати купівлю боєприпасів для України. Боєприпаси хочуть купити за межами Євросоюзу. Це був запасний план, оскільки блок не виконав свою обіцянку передати українським захисникам мільйон снарядів до березня.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Міноборони Німеччини просить уряд виділити ще 3,8 млрд євро для допомоги Україні, - Bild Міноборони Німеччини просить уряд виділити ще 3,8 млрд євро для допомоги Україні, - Bild
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну