USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40
Втрати росіян: 6 5 0 6 4 0 (+1470)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40

Китай та Бразилія допомагають Путіну продовжувати війну, – Зеленський

Будь-які альтернативні "мирні" ініціативи – це спроба досягти затишшя, а не припинення війни, заявив президент
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський
Джерело: Офіс Президента

Під час  виступу на Генасамблеї ООН президент України Володимир Зеленський заявив, що країни, які шукають альтернативи українській Формулі миру, підігрують російському диктатору Володимиру Путіну. Зокрема це стосується Китаю та Бразилії.

"Коли деякі пропонують альтернативні половинчасті плани врегулювання – так звані "набори принципів" – це не лише ігнорує інтереси та страждання українців, яких війна торкнулася найбільше, це не лише ігнорує реальність, а й дає Путіну політичний простір для продовження війни та тиску на світ з метою підкорити собі більше країн", – наголосив глава держави.

Він сказав, що будь-які альтернативні "мирні" ініціативи – це спроба досягти затишшя, а не припинення війни. Український лідер припустив, що, можливо, хтось таким чином хоче отримати Нобелівську премію за заморожене перемир'я, але "єдині призи, які Путін дасть натомість, – це нові страждання та катастрофи".

Зеленський зазначив, якщо якась країна шукає альтернативи або ігнорує будь-який пункт Формули миру, то "вона сама хоче зробити частину того, що робить Путін".

"І коли китайсько-бразильський дует намагається перетворитися на хор голосів – з кимось у Європі, з кимось в Африці, який говорить щось альтернативне повному і справедливому миру, виникає питання: в чому справжній інтерес? Усі повинні розуміти – за рахунок України своєї влади не зміцниш", – додав Зеленський.

За його словами, світ уже пройшов через колоніальні війни та змови великих держав за рахунок тих, хто менший. І всі країни розуміють, чому це має залишитись у минулому. Як заявив президент, українці ніколи не приймуть, чому деякі країни підтримують нав'язування такого колоніального минулого Україні замість нормального мирного життя.

"Я хочу миру для свого народу – справжнього і справедливого миру. І я прошу вашої підтримки – від усіх народів світу. Ми не ділимо світ. Я прошу вас про те саме – не поділяйте світ. Будьте єдиними націями і це принесе мир", – звернувся глава України до інших країн.

Що цьому передувало

За даними Reuters, Бразилія просуває спільний з Китаєм так званий "мирний план" щодо України в ООН. Його планують представити країнам Глобального Півдня. Зокрема йдеться про Мексику, Саудівську Аравію, ПАР та ОАЕ.

Водночас деякі західні посадовці намагаються знизити очікування від представлення плану перемоги президента Володимира Зеленського цього тижня у Сполучених Штатах Америки, кажучи, що не бачать у ньому прориву.

Читайте також:
Зеленський погодився з Трампом, що війну в Україні потрібно зупинити Зеленський погодився з Трампом, що війну в Україні потрібно зупинити
Трамп перед зустріччю з Зеленським зробив заяву про мир в Україні Трамп перед зустріччю з Зеленським зробив заяву про мир в Україні
Голові Центробанку РФ Набіулліній СБУ оголосила підозру Голові Центробанку РФ Набіулліній СБУ оголосила підозру
Захист України від кібератак з боку Росії посилять Канада і Франція Захист України від кібератак з боку Росії посилять Канада і Франція