USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ

Минулого тижня випуск автомобільного бензину в Росії впав на 7,4%
НПЗ
Джерело: відкриті джерела

Росія зіткнулася з різким падінням виробництва бензину після серії нальотів українських безпілотників, удари яких паралізували роботу великих НПЗ "Роснафти" та "Лукойлу". За тиждень, що завершився 24 березня, випуск автомобільного бензину в Росії впав на 7,4% і склав 754,6 тис. тонн. Про це повідомляє видання The Moscow Times із посиланням на дані Росстату.

"Тижнем раніше в Росії було вироблено 815,3 тисячі тонн бензину, за тиждень з 4 по 10 березня – 838,9 тисячі тонн. Таким чином, за три тижні економіка втратила 10,1% виробництва бензину. Випуск дизельного палива за той самий період просів на 3,9%, до 1,648 млн тонн", – зазначають автори.

За підрахунками Reuters, зараз простоюють 14% потужностей первинної переробки нафти на російських НПЗ, з них майже 10% припадає на заводи, які виробляють автобензин та дизпаливо для внутрішнього ринку.

Наслідки атак на російські НПЗ

13 березня від удару БпЛА постраждав найбільший НПЗ "Роснафти" в Рязані, що постачає пальне, зокрема в Москву й область. Після пожежі на заводі припинили роботу дві установки, внаслідок чого виробництво бензину впало на третину (3,3 тисячі тонн на добу), а дизпалива – більш ніж наполовину (5,8 тисячі тонн на добу).

16 березня через атаку БпЛА загорілася єдина діюча установка нафтопереробки на НПЗ у Сизрані, а минулими вихідними одну з двох установок із переробки нафти зупинив Куйбишевський НПЗ "Роснафти".

Росія обговорює імпорт бензину з Білоруссю

Через загрозу дефіциту палива Росія розпочала переговори з Білоруссю щодо імпорту бензину, повідомили Reuters джерела в галузі.

"За їхніми словами, російські компанії можуть збільшити постачання нафти на НПЗ Білорусії – "Нафтан" та Мозирський потужністю 12 млн тонн на рік кожен", – кажуть у виданні.

Паливо із цих заводів планується закупити для російського ринку, але переговори "йдуть нелегко", каже одне з джерел Reuters.

"Білорусі вигідно експортувати свої нафтопродукти", – цитують його у виданні.

Скільки саме знадобиться білоруського бензину, поки що неясно: ситуація на паливному ринку РФ постійно змінюється, відбуваються нові пожежі на НПЗ.

"Якщо вдасться завершити ремонт у короткі терміни, то дефіцит пального буде не дуже помітним", – сказало джерело Reuters в одній із великих нафтових компаній. 

Зазначається, що з 11 березня після серії аварій на великих НПЗ оптові біржові ціни на Аі-92 зросли на 13%, Аі-95 – на 8%, а літнє дизпаливо подорожчало на 11,9%.

Нагадаємо, в середині березня українські безпілотники атакували нафтохімічне підприємство "Перший Завод" у Калузькій області РФ, що займається переробкою нафти. Це була операція ГУР МО.

Також дрони СБУ атакували одразу три нафтопереробні заводи в Росії: в Рязані, Кстово Нижегородської області та Кірішах Ленінградської області. Пілотаж виконав далекобійний БпЛА "Лютий".

Згодом повідомлялося, що найбільша нафтопереробна компанія РФ "Роснєфть" зменшила свої потужності на 12,65% станом на початок березня порівняно із січнем цього року. Це напряму пов'язано з атаками дронів на російські НПЗ. 

Читайте також:
Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА
ЗСУ невдовзі отримають на озброєння новий вітчизняний дрон ЗСУ невдовзі отримають на озброєння новий вітчизняний дрон "Чаклун"
Литва передасть Україні п'ять тисяч FPV-дронів власного виробництва Литва передасть Україні п'ять тисяч FPV-дронів власного виробництва
Unilever повністю вийшов з ринку РФ Unilever повністю вийшов з ринку РФ