USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ

Минулого тижня випуск автомобільного бензину в Росії впав на 7,4%
НПЗ
Джерело: відкриті джерела

Росія зіткнулася з різким падінням виробництва бензину після серії нальотів українських безпілотників, удари яких паралізували роботу великих НПЗ "Роснафти" та "Лукойлу". За тиждень, що завершився 24 березня, випуск автомобільного бензину в Росії впав на 7,4% і склав 754,6 тис. тонн. Про це повідомляє видання The Moscow Times із посиланням на дані Росстату.

"Тижнем раніше в Росії було вироблено 815,3 тисячі тонн бензину, за тиждень з 4 по 10 березня – 838,9 тисячі тонн. Таким чином, за три тижні економіка втратила 10,1% виробництва бензину. Випуск дизельного палива за той самий період просів на 3,9%, до 1,648 млн тонн", – зазначають автори.

За підрахунками Reuters, зараз простоюють 14% потужностей первинної переробки нафти на російських НПЗ, з них майже 10% припадає на заводи, які виробляють автобензин та дизпаливо для внутрішнього ринку.

Наслідки атак на російські НПЗ

13 березня від удару БпЛА постраждав найбільший НПЗ "Роснафти" в Рязані, що постачає пальне, зокрема в Москву й область. Після пожежі на заводі припинили роботу дві установки, внаслідок чого виробництво бензину впало на третину (3,3 тисячі тонн на добу), а дизпалива – більш ніж наполовину (5,8 тисячі тонн на добу).

16 березня через атаку БпЛА загорілася єдина діюча установка нафтопереробки на НПЗ у Сизрані, а минулими вихідними одну з двох установок із переробки нафти зупинив Куйбишевський НПЗ "Роснафти".

Росія обговорює імпорт бензину з Білоруссю

Через загрозу дефіциту палива Росія розпочала переговори з Білоруссю щодо імпорту бензину, повідомили Reuters джерела в галузі.

"За їхніми словами, російські компанії можуть збільшити постачання нафти на НПЗ Білорусії – "Нафтан" та Мозирський потужністю 12 млн тонн на рік кожен", – кажуть у виданні.

Паливо із цих заводів планується закупити для російського ринку, але переговори "йдуть нелегко", каже одне з джерел Reuters.

"Білорусі вигідно експортувати свої нафтопродукти", – цитують його у виданні.

Скільки саме знадобиться білоруського бензину, поки що неясно: ситуація на паливному ринку РФ постійно змінюється, відбуваються нові пожежі на НПЗ.

"Якщо вдасться завершити ремонт у короткі терміни, то дефіцит пального буде не дуже помітним", – сказало джерело Reuters в одній із великих нафтових компаній. 

Зазначається, що з 11 березня після серії аварій на великих НПЗ оптові біржові ціни на Аі-92 зросли на 13%, Аі-95 – на 8%, а літнє дизпаливо подорожчало на 11,9%.

Нагадаємо, в середині березня українські безпілотники атакували нафтохімічне підприємство "Перший Завод" у Калузькій області РФ, що займається переробкою нафти. Це була операція ГУР МО.

Також дрони СБУ атакували одразу три нафтопереробні заводи в Росії: в Рязані, Кстово Нижегородської області та Кірішах Ленінградської області. Пілотаж виконав далекобійний БпЛА "Лютий".

Згодом повідомлялося, що найбільша нафтопереробна компанія РФ "Роснєфть" зменшила свої потужності на 12,65% станом на початок березня порівняно із січнем цього року. Це напряму пов'язано з атаками дронів на російські НПЗ. 

Читайте також:
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні