USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА

27 березня керовані боєприпаси були випущені по Харкову з Бєлгородської області
Харків, 27 березня
Харків після обстрілу боєприпасами УМПБ Д-30 СН 27 березня
Джерело: Олег Синєгубов

Керовані боєприпаси УМПБ Д-30 СН, якими Росія вдарила по Харкову 27 березня, можуть долітати до будь-якого району міста. Збивати ці бомби можна, але це питання військових, заявив глава Харківської ОВА Олег Синєгубов у коментарі "Суспільному".

"Новий етап – це використання ось такого керованого боєприпасу. Він летить далі, ніж КАБ (керована авіабомба, – ред.). Ті удари два, які були нанесені по місту Харкову, ми зафіксували, що вони від пуску до моменту "прильоту" прийшли десь 72–74 км", – сказав він.

За словами Синєгубова, 27 березня керовані боєприпаси були випущені по Харкову з Бєлгородської області. Снаряд менший за КАБ та С-300, але має велику руйнівну силу.

"Він може повністю покривати місто Харків, будь-який район. Навіть населені пункти Харківської області, залежно від якої відстані до кордону буде пуск", – пояснив глава ОВА.

Експерти встановили, росіяни випустили боєприпаси з літаків класу Су, але вони мають можливість запускати їх з РСЗВ. Синєгубов також припустив, що 27 березня окупанти випробували боєприпаси, ймовірно, шукали засоби ППО. Боєприпаси заходили до Харкова з різних боків: з півночі та заходу.

Очільник ОВА вважає, що є можливість збивати керовані боєприпаси на підльоті, але це питання до ЗСУ. На думку Синєгубова, для захисту Харкова від авіабомб РФ потрібен комплекс заходів. Йдеться про укриття та технічні засоби, до прикладу, системи РЕБ.

Що відомо про УМПБ Д-30СН, якими РФ атакувала Харків

Універсальний міжвидовий плануючий боєприпас (УМПБ) діаметром 30 см та загальною масою 250 кг, яку часто плутають з масою бойової частини, – це проєкт дійсно універсального модуля планерування та корекції польоту (УМПК), до якого міг би кріпитися будь-який уражаючий елемент.

Відмінність проєкту УМПБ від нинішніх російських УМПК, застосовуваних на бомбах сімейства ФАБ та інших вільнопадаючих засобах ураження, полягала у тому, що він дійсно замислювався як універсальний, а не адаптований до кожного засобу ураження окремо.

Розробкою цього модуля зайнялися в Росії на рубежі 2010-х, але так і не довели проєкт до пуття. Зараз, мабуть, на хвилі успішного застосування УМПК було вирішено повернути до життя УМПБ. Отже, УМПБ Д-30СН – це російська копія американської "розумної" бомби GBU-39/B SDB, яку і було взято російськими "кулібіними" за основу свого проєкту у 2010-х.

Проєкт симбіозу бомби та реактивного двигуна GBU-39/B SDB добре нам відомий під назвою GLSDB. По суті це авіаційна бомба GBU-39, схрещена з розгінним блоком від реактивного снаряда M26. Вона може запускатися як із РСЗВ М142 HIMARS, так і з М270. Дальність польоту GLSDB становить 170 км. Але в міру перебування російського проєкту в анабіозі (і при проєктах США, що розвиваються) УМПБ було доповнено концепцією Powered JDAM.

Powered JDAM – це проєкт із встановленням на вільнопадаючу бомбу крім модуля планерування ще й реактивної силової установки у вигляді ТРД, що надавало засобу ураження якості реактивної ракети. На УМПБ Д-30СН турбореактивний двигун – підвісний, і його наявність дозволяє засобу ураження як збільшити дальність польоту, так і підвищити ефективність прориву ППО у ближній та середній зоні.

В іншому набір комплектації УМПБ Д-30СН досить стандартний для сучасних засобів ураження. Це крім бойової частини завадостійкий приймач супутникових сигналів "Комета", що у 2023 році почали широко застосовувати в дронах-камікадзе Shahed-131/136 у комплексі з блоками керування польотом B-101 і супутникової навігації Б-105. Відповідно до можливостей УМПБ Д-30СН, його можуть застосовувати як авіаційні носії, так і РСЗВ, зокрема "Смерч" і "Торнадо-С".

Точна дальність застосування невідома, але не виключено, що вона може становити від 50 до 70 км. Принаймні ті випадки прильотів цього боєприпасу, які фіксувалися, були загалом за 30 км від лінії бойового зіткнення. З урахуванням буфера безпеки для пускової саме така дальність і може бути реальною.

Що примітно, деякі з цих боєприпасів, які застосовували з початку березня, не масово, але все ж таки не розірвалися після влучення. Це свідчить про низьку якість виробництва та, можливо, навіть відсутність технічного контролю дослідної продукції. Тобто її здають поспіхом, аврально.

Зважаючи на все вищевикладене про УМПБ Д-30СН, можна сказати, що цей засіб зараз проходить випробування в реальних бойових умовах. Говорити про масове виробництво поки що не доводиться, а високий показник дефективності боєприпасу підтверджує прискорений, не налагоджений процес їхнього виробництва. Проте з урахуванням характеристик і електронної компоненти, що застосовується, цей засіб ураження може стати в перспективі досить ефективним реактивним високоточним боєприпасом на середніх дистанціях.

Нагадаємо, новий наступ Росії в Україні очікується приблизно наприкінці травня або в червні. Зараз наша армія потребує максимальної військової допомоги від партнерів, оскільки протистояти добре оснащеній зброєю російській армії дуже важко. Про це розповів президент України Володимир Зеленський.

Нещодавно російські еліти заявили, що Путін може завершити війну після захоплення Харкова. Вони зазначають, що це місто стало б символічною перемогою для диктатора. А глава області Олег Синєгубов повідомив, що росіяни без бою не змогли захопити жодне місто в Харківській області, зокрема й обласний центр. Окупанти можуть лише обстрілювати цивільне населення з літаків та артилерії, говорить глава Харківської ОВА. За його словами, за 761 день повномасштабної війни росіяни не змогли в бою захопити жодне велике українське місто. Зокрема й місто Харків.

Читайте також:
На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій
Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів