USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Команду на відключення світла дають одразу всім областям: В Yasno розповіли, як працює нова модель графіків

Ця модель сприяє більш рівномірним вимкненням по регіонах
світло
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні з 8 червня тестують нову модель відключення світла. Повноцінно вона має запрацювати з 24 червня. Про те, як працює ця модель, розповів генеральний директор Yasno Сергій Коваленко в інтерв'ю Forbes.

Річ у тім, що попередня модель "Укренерго" доводила до кожної області ліміт споживання, що перевищує.

За словами Коваленка, це спричинило проблему не завжди справедливих обсягів відключення в різних областях. Наприклад, у Києві до 25% споживачів – це критична інфраструктура. Тобто якщо ліміт для Києва – 75%, то фактично для населення і бізнесу залишається 50%. Пів міста без електрики.

Одночасно з цим у якій-небудь іншій області критична інфраструктура може бути 5% – електрики вистачає на 70%.

Новини за темою: Взимку світла може не бути по п'ять-шість годин на добу: В Yasno розповіли, як підготувати свої домівки

Як працюватиме нова модель?

Новий формат відключень тестують з 8 червня, і повноцінно хочуть запустити з 24-го числа.

Як пояснив гендиректор Yasno, ця модель полягає в тому, що в кожній області тепер є шість черг відключень. Кожна черга – це певний обсяг споживання.

Тому, розуміючи прогнозний дефіцит, "Укренерго" дає команду всім областям: відключити умовно третю чергу.

"Тобто фактор критичної інфраструктури виноситься за рамки і не впливатиме на фактичний обсяг відключень. На мій погляд, це гарне рішення", – заявив він.

Раніше повідомлялося, що з 24 червня з доступної електроенергії в Україні відніматимуть обсяг електроенергії, яка необхідна критичній інфраструктурі. Це має посприяти рівномірному розрахунку лімітів на світло для регіонів.

На цю проблему звернули увагу після масштабних відключень в Києві. Через велике зосередження критичної інфраструктури, яка забирає на себе частину споживання електрики, деякі райони столиці не мали електроенергії по 20 годин.

Річ у тім, що "Укренерго" доводить до місцевих обленерго ліміт споживання, частина якого одразу виділяється на роботу критичної інфраструктури, решту розподіляє між споживачами.

Читайте також:
У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати? У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати?
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist