USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist

Мораторій на виплати приватним іноземним власникам облігацій закінчується 1 серпня
дефолт / ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Україна має місяць, щоб домовитися з кредиторами про реструктуризацію боргу й уникнути дефолту. Про це пише видання The Economist.

Як відомо, останніми роками кредитори погоджувалися призупинити виплати за боргами. Однак мораторій на виплати приватним іноземним власникам облігацій закінчується 1 серпня.

Видання зазначає, що Україна запропонувала кредиторам угоду, яка скорочує 60% від поточної вартості боргів, але кредитори вважають, що 22% було б розумніше. Міжнародний валютний фонд зацікавлений у тому, щоб Україна домовилася про списання боргів, але угода здається малоймовірною у відведений час.

Зараз Україна відчайдушно потребує фінансової допомоги. Суми, які надають союзники, вражають, але вони надходять у вигляді зброї та цільових фондів, а не готівки.

За даними МВФ, за умови радикальної реструктуризації, яку запропонувала Україна, а власники облігацій – відхилили, країна зможе ледь зводити кінці з кінцями. Своєю чергою власники облігацій ставлять під сумнів, як Фонд може бути таким упевненим, особливо з огляду на те, що його аналіз застарів на кілька місяців.

Новини за темою: МВФ офіційно оголосив про виділення Україні ще одного траншу на 2,2 млрд доларів

Якщо угоди щодо реструктуризації не буде, в України є два варіанти: домовитися про продовження мораторію на виплати за боргами або оголосити дефолт.

Як пише The Economist, якщо Україна оголосить дефолт, це може підірвати довіру інвесторів до зобов'язань Заходу і означатиме катастрофу для відновлення країни після війни.

Стриманість приватних інвесторів відображає не тільки фінансові перспективи України. Під час звичайної реструктуризації кредитори грають на економічних перспективах країни. Кредитування позичальника, який перебуває у стані війни, також тягне за собою другу ставку – на те, що він переможе.

Власники облігацій скептично ставляться до планів довгострокового відновлення України в разі перемоги. Хоча союзники і Міжнародний валютний фонд стверджують, що реструктуризація зараз дасть змогу Україні повернутися на фінансові ринки, щойно закінчиться війна і союзники пробачать борги, інвестори не переконані, що такий день коли-небудь настане.

Раніше Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні "СС" (ймовірний дефолт).

Що таке дефолт?

Дефолт – це ситуація, за якої позичальник (наприклад, уряд, корпорація або приватна особа) не виконує своїх зобов'язань з виплати боргу або відсотків за ним у строк, передбачений договором. Дефолт може статися з різних причин, включно з нестачею грошових коштів, економічними труднощами або управлінськими помилками.

Зазвичай дефолт спричиняє низку наслідків, зокрема економічні та соціальні.

Якщо говорити про приклади, то 2001 року Аргентина оголосила дефолт за зовнішнім боргом, що призвело до глибокої економічної кризи і соціальної нестабільності.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом