USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Колишнього заступника міністра оборони викрили на черговій корупційній схемі: Закупляв неякісні бронежилети для військових

До оборудки причетні також двоє колишніх підлеглих фігуранта
СБУ
Служба безпеки України
Джерело: СБУ

Контррозвідники Служби безпеки спільно з Державним бюро розслідувань викрили новий епізод злочинної діяльності колишнього заступника міністра оборони України. Разом зі спільниками у 2022 році чиновник закупив ще одну партію неякісних бронежилетів для українських військових, розтратив понад 948 млн бюджетних гривень, розповіли в пресслужбі СБУ.

За даними слідства, до оборудки причетні також двоє колишніх підлеглих фігуранта – ексочільник Департаменту держзакупівель Міноборони та колишній керівник Центрального управління матеріального забезпечення Збройних сил України.

"Для реалізації злочинної схеми у 2022 році її організатори уклали договір на постачання великої партії бронежилетів з однією із східноєвропейських компаній, бенефіціарними власниками якої є громадяни РФ. Однак експертиза придбаних бронеплит показала, що ті не відповідають заявленому класу захисту й становлять небезпеку для життя військовослужбовців у бойовій обстановці", – йдеться у дописі.

Наразі керівникам повідомили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Раніше

СБУ викрила колишнього заступника міністра оборони та ексочільника Департаменту держзакупівель Міноборони на ще одному епізоді закупівлі неякісних бронежилетів для ЗСУ. У лютому 2023 року встановили, що вони закупили майже 3 тис. неякісних бронежилетів на понад 100 млн гривень.

Наразі діячі перебувають під вартою за підозрою в інших корупційних злочинах.

Також українські правоохоронці ліквідували корупційну схему придбання боєприпасів для ЗСУ майже на 1,5 млрд гривень. До оборудки причетний керівник одного з Головних управлінь Міноборони, його затримали. 

За даними слідства, посадовець у грудні минулого року підписав угоду з компанією-спецекспортером на придбання оптової партії артилерійських снарядів для українських захисників. Але тоді бюджетні кошти не переказали на рахунки спецекспортера.

"Новостворена Агенція оборонних закупівель Міноборони згодом уклала вигідніший контракт на постачання цих самих артснарядів із цим самим виробником. Новий договір, на відміну від попереднього, передбачав придбання боєприпасів без посередників, напряму від виробника, що суттєво скорочувало терміни постачання продукції та зменшувало її вартість", – розповіли в СБУ.

Водночас ми повідомляли, що лише за останній квартал 2023 року в Міністерстві оборони України встановили фінансові порушення та ризики втрати активів на понад 10 мільярдів гривень. Тоді зазначалося, що найбільшу частину роботи відомства наразі становить аудит і контроль за витрачанням коштів.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали