USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Кілька сценаріїв: Західні ЗМІ дізналися, як ЗСУ готували операцію в Курській області

Головнокомандувач Сирський збив ворога з пантелику, приховавши прибуття найдосвідченіших дивізій, які брали участь у боях
Курська область
ЗСУ в Курській області РФ
Джерело: відкриті джерела

Майже два тижні в Курській області РФ триває операція Збройних сил України. Втім, події могли розвиватися інакше, адже Україна розглядала кілька сценаріїв операції, повідомляє The Economist, розкриваючи деякі деталі наступу.

Видання вказує, що Україна розглядала декілька варіантів наступу на найслабші точки російської лінії оборони. Серед таких були удар у Брянській області, удар у Курській області, а також комбінований удар у двох областях одразу або ж ще більший масштаб.

Водночас головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, як пише медіа, тримав свої плани в таємниці. Генерал ділився ними тільки лише з вузькою групою генералів та співробітників служб безпеки. А з президентом Володимиром Зеленським говорив віч-на-віч і без свого штабу.

Одне з джерел The Economist зауважило, що західні партнери не знали, до чого готувалася Україна. Обмежені комунікації до рівня службової необхідності дозволили ЗСУ розпочати атаку до того, як росіяни зрозуміли, що відбувається.

Цікаво, що майже всю інформацію армійська розвідка дізнавалася самостійно, а не доручила це Головному управлінню розвідки (ГУР МО України). Розвідувальну агенцію включили лише на пізній стадії підготовки операції.

"Самі бійці почали підозрювати, що відбувається щось велике, на початку серпня, коли їм раптом видали спорядження: нові каски з інтегрованими навушниками, нові автомати. Військові виконували тренувальні вправи на макетах, які пізніше зрозуміли як зображення російських сіл. 80-та бригада почала готуватися до другої хвилі атаки", – пише видання.

Журналісти додають, що Сирський збив противника з пантелику, приховавши прибуття найдосвідченіших дивізій, які брали участь у боях. Підкріплення перекинули до лісів біля кордону Курської області під приводом захисту від передбачуваного російського нападу на Суми.

А разом з тим в українських медіа з'являлася інформація про вторгнення РФ, яке станеться вже незабаром.

"Ротація відбулася приблизно за півтора тижня до початку Курської операції. Росіяни продовжували вірити, що ми просто захищаємо кордон", – сказав один із джерел The Economist.

Водночас, як пише медіа, головком ЗСУ приберіг більшу частину атакуючих сил саме для цієї другої хвилі і, можливо, з цієї причини Росія спочатку вважала прорив не надто серйозним.

"Сцена готова до драматичного моменту у війні: Україна хоче продовжити атаку всередині Росії та порушити контури лінії фронту, змінивши пораженський наратив про заморожений конфлікт, єдиною відповіддю на який є переговори. А РФ хоче придушити вторгнення та використати виснаження українських ресурсів, продовжуючи атаку в іншому місці, у Покровську", – констатується у публікації.

Новини за темою: "Усі боялися РФ, але ми показуємо, що боятися немає чого": Учасники Курської операції поділилися деталями перших днів прориву

Курська операція

Як відомо, 6 серпня українська армія увійшла в Курську область. За декілька днів українським бійцям вдалося просунутися в глиб регіону на кілька десятків кілометрів.

9 серпня з’явилося відео, що ЗСУ контролюють місто Суджа, де розташована газорозподільна станція, через яку Росія прокачує газ до Європи.

12 серпня президент Зеленський офіційно підтвердив, що операцію в Курській області проводить Україна.

Уже 15 серпня ЗМІ з посиланням на джерело в Службі безпеки України повідомили, що спецпризначенці СБУ "А" взяли в полон в Курській області РФ 102 російських військових. Зазначалося, що це наймасовіше взяття ворога в полон, яке вдалося провести за один раз.

Згодом з'явилася інформація, що Збройні сили України знищили важливі мости в Курській області.

Читайте також:
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом