USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

"Усі боялися РФ, але ми показуємо, що боятися немає чого": Учасники Курської операції поділилися деталями перших днів прориву

Судячи з розповідей військових, у Курській операції беруть участь сили ЗСУ, які залучені навіть з інших ділянок фронту
Курська область
Операція ЗСУ в Курській області
Джерело: DeepState

Збройні сили України змогли протягом кількох днів у блискавичному наступі захопити понад два десятки сіл у Курській області РФ, чим неабияк підняли моральний дух українців. Видання The Wall Street Journal поспілкувалося з українськими військовими, які розповіли деякі деталі операції.

Зокрема, 33-річний український командир взводу з позивним "Яник" розповідає, як минулого тижня близько 3:00  його підрозділ зіткнувся з найсерйознішою перешкодою у такому наступі на територію Росії. Це була низка бетонних пірамід, які мали б завадити руху танків.

Бійці швидко вдарили по одній з пірамід трьома танковими снарядами, а потім протислися через прогалину на своїх броньованих машинах.

"За два з половиною роки Росія не побудувала лінію оборони", – зауважив "Яник", розповідаючи про ту ділянку, де проривався його підрозділ.

У понеділок "Яник" був у селі поблизу російського кордону, готуючись повернутися до контрольованого Україною міста Суджа, яке розташоване приблизно в 12 км від кордону в глиб Росії.

На відео з території Росії, яке український боєць опублікував у соцмережах, видно, як він їде темними безлюдними дорогами, зупиняючись, щоб підібрати знаки завойованих сіл як трофеї.

"Тепер ми будемо тусуватися на вашій землі так, як ви на нашій", – говорив захисник на одному з відео.

В операції під Курськом сили ЗСУ залучені з різних ділянок фронту

Як пише видання, судячи з розповідей інших військових, у Курській операції беруть участь сили ЗСУ, які залучені навіть з інших ділянок фронту.

Наприклад, в одному з населених пунктів поблизу російського кордону (ще на території України, – ред.) двоє українських солдатів, які чекали наказу приєднатися до Курської операції, прибули з Покровського напрямку.

"Ми прийшли допомогти", – наголосив один із воїнів.

Водночас інший боєць був здивований, дізнавшись, що його перекидають з Донбасу у прикордонну Сумську область. Адже в його підрозділі на сході України було настільки мало людей, що піхотинці провели в окопі 45 днів. За словами українського захисника, на Курському напрямку, концентрація військ більша. А порівняно зі сходом України, небо не настільки насичене безпілотниками.

Тим часом заступник командира одного із загонів, який бере участь у наступі, розповів, що його підрозділ спрямували сюди близько двох місяців тому. Проте про Курську операцію дізнався лише незадовго до її початку.

"Усі більш-менш задоволені тим, як все відбувається", – розповів "Покемон" і також зазначив, що зустріли ЗСУ російські строковики (наймолодшому солдатку, якого взяли в полон, було 19 років, – ред.) й не було такого жорсткого опору.

"Покемон" вважає, що вторгнення може зміцнити позиції України, давши Києву можливість "торгуватися" з Росією.  А ще один військовий ЗСУ, з яким поспілкувалися журналісти видання, сподівається, що наступ прискорить припинення війни. 

"З часів Другої світової війни це вперше, коли війна відбувається на території Росії. Усі боялися РФ, але ми показуємо, що боятися немає чого", – каже український захисник.

Новини за темою: Зеленський офіційно підтвердив операцію в Курській області РФ

Зазначимо, наразі Збройні сили України контролюють 74 населені пункти Курської області РФ. За 13 серпня українські бійці просунулися на окремих напрямках від одного до трьох кілометрів в цьому регіоні, повідомив у своїй доповіді президенту України головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції