USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

"Хвороба X". Україні загрожує нова пандемія – як МОЗ готується до потенційного захворювання

Медики розповіли про "хворобу Х" і закликали готуватися до нової гіпотетичної пандемії
маска карантин коронавірус
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

"Хвороба Х" – це гіпотетичне захворювання, коли воно стане реальним, ніхто не знає, але до нього потрібно готуватися. Про це заявив представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт.

"Хвороба Х" – це гіпотетичне захворювання, яке включено у перелік можливих захворювань, що викликають пандемію. Коли це захворювання може стати реальним, невідомо. Можливо, це буде наступного року, можливо, через 10 років, а можливо, і наприкінці століття. Але після пройдених пандемій на зразок ковіду ми засвоїли урок, що до подібних захворювань треба бути готовими заздалегідь", – сказав Хабіхт.

За його словами, "хворобу Х" було включено до переліку захворювань, що можуть призвести до пандемії, окремим пунктом, починаючи з 2018 року. Це робиться для того, щоб система охорони здоров'я окремих країн і світу в цілому була заздалегідь готовою і могла вчасно та належним чином реагувати в разі пандемії, пояснив представник ВООЗ.

"Наразі ми шукаємо ті захворювання, яких в реальності немає, але які дійсно можуть призвести до пандемії. Ми просто резервуємо це місце, бо це важливо для системи охорони здоров'я як в окремій країні, так і у всьому світі, оскільки ми знаємо, що пандемії бувають, вони можуть повторюватися. Ми маємо мати солідарність у нашій готовності до наступної пандемії і вчасно реагувати на неї", – наголосив він.

Хабіхт розповів, що на цей час існує 150 різних вірусів, які можуть призвести до "хвороби Х", ставши її збудником. Але який саме із цих вірусів чи, можливо, нових збудників до цього призведе, не знає ніхто, уточнив він.

"Але ми вивчаємо ці віруси у лабораторіях, визначаємо різні штами, визначаємо їхню патогенність", – додав представник ВООЗ в Україні.

Новини за темою: Епідсезон та зріст захворюваності на COVID-19: В МОЗ розповіли, кому і як носити медичні маски та де можуть ввести карантин

Що кажуть у МОЗ України

Україна готується до потенційної пандемії "хвороби Х" на основі здобутого досвіду під час пандемії COVID-19, додав на брифінгу міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

"В системі охорони здоров’я забезпечили кадровий ресурс, покращили матеріально-технічну базу й запустили глобальне партнерство, яке дозволяє бути готовими до викликів, пов’язаних з "хворобою Х", – каже глава МОЗ.

За його словами, у відомстві визначили три компоненти, які є ключовими у готовності до потенційної пандемії. Йдеться про наявність кадрового персоналу; мережу лабораторій; партнерство з країнами Європейського Союзу. Наразі в системі охорони здоров’я працюють близько 15 тисяч працівників, говорить міністр.

"Протягом останніх трьох років ми майже вдвічі збільшили фінансування галузі охорони здоров’я – у 2021 році держава виділяла 2,6 млрд гривень, а зараз – 4,9 млрд гривень. Це значить, що ми оплачуємо фахівців, які працюють в системі й зможуть зреагувати на поширення потенційного збудника", – зазначив Віктор Ляшко.

Крім того, в закладах здоров’я покращують матеріально-технічну базу. Торік 193 заклади отримали пакет від Національної служби здоров’я України під назвою "Готовність на епідемії або спалахи до інфекційних хвороб", уточнив міністр.

"Він передбачає, що в закладі працюють спеціалісти, які мають проходити відповідні тренінги. Мають бути облаштовані реанімаційні відділення й необхідне обладнання. Також на базі цих закладів формується запас, – медичний кошик – це перелік відповідних лікарських засобів із запасом на три місяці", – додав очільник МОЗ.

Він констатував, що міністерство посилило співпрацю із країнами Європи, щоб у разі необхідності Україна могла отримати необхідні ліки з інших держав.

Раніше ми повідомляли, що світові може загрожувати нова пандемія через так звану "хворобу Х". За оцінками ВООЗ, її смертність може бути у двадцять разів більшою, ніж у коронавірусу, пандемію якого пережив світ. Більше про захворювання читайте тут.

Читайте також:
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації
В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі? В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі?
В Україні зростає захворюваність на кашлюк В Україні зростає захворюваність на кашлюк