USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Хотіли справедливості, а виник хаос: Що не так з виплатами 100 тисяч військовослужбовцям

Держава змінює порядок нарахування премій військовим. Новий наказ Міноборони з 1 лютого скасував доплати у 30 тисяч гривень бійцям Сил оборони України, які не виконують бойових задач. Але проблеми виникли навіть у тих, хто воює на передовій і мав би отримувати по 100 тис. гривень премій. Наказом головнокомандувача були урізані території, де ведуться бойові дії, відповідно, військовослужбовці у Херсоні стали тиловиками вже з січня. Незрозуміла ситуація з артилеристами та льотчиками, які виконують свої завдання на Донбасі не безпосередньо на лінії фронту. Розбираємося у проблемі
Артилерія ЗСУ
Джерело: UWN

Володимир воює в складі артилерійського розрахунку з 10 осіб. Підрозділ зведений, серед його бійців – снайпери, кулеметники, сапери, зв’язківці. Працюють на американській гарматі М777. Дальність її роботи – до 40 кілометрів. Це дозволяє хлопцям успішно нищити ворожу техніку та склади, не підставляючись під вогонь окупантів.

"Наприклад, ми працювали в Херсоні: знищення ЗРК "ТОР" окупантів, складів, САУ, техніки – це наша робота. При наступі наш підрозділ також обстрілював Антонівський міст. 8 лютого ми виїхали з Херсонщини на інший напрямок. У січні нам заплатили лише 30 тисяч гривень, а мали б – 70 тисяч. Повідомили, що тепер зоною бойових дій вважається не вся територія фронту. Тобто, щоб працювала артилерія і їй платили бойові, вона повинна знаходитися тільки на "нулі" . Тобто всі дні, які ми працювали в Херсоні в січні, вважається, що ми просиділи в тилу", – розповідає UWN Володимир.

Володимир (праворуч) командує артилерійським розрахунком в одній з бригад ЗСУ

Джерело: UWN

Тут потрібно коротко нагадати передісторію. 28 лютого 2022 року наказом Міноборони було введено доплати військовослужбовцям – 100 тис. гривень для тих, хто воює безпосередньо на фронті, і 30 тис. гривень для всіх інших, в тому числі і курсантів. По 30 тисяч доплати отримували й інші силовики – СБУ, Нацгвардія, Нацполіція і т. д.

З 1 лютого 2023 року Міноборони міняє підхід до нарахування доплат. Відтепер 100 тисяч будуть отримувати ті військовослужбовці, які виконують бойові завдання у визначеній зоні бойових дій, а 30 тисяч – лише ті, хто виконує бойові завдання за бойовими наказами чи розпорядженнями поза зоною безпосередніх бойових дій і лише за період виконання цих завдань. Такі самі зміни введені і в системі МВС.

Простими словами: 100 тисяч – тим, хто перебуває у зоні бойових дій, 30 тисяч – тим, хто виконує бойові накази поза нею. Важливо: потрібно бути включеним до складу угруповання військ Сил оборони.

Рішення затвердили нібито "задля дотримання принципів справедливості щодо стимулювання воїнів Сил безпеки та оборони України". Але з реалізацією виникли величезні проблеми, які призвели до скандалу.

Ось лише кілька спірних моментів:

  • Відтепер доплати у 30 тис. гривень не буде для військовослужбовців, які отримали поранення умовно на блокпосту чи у результаті підриву на міні поза зоною бойових дій і перебувають на лікарняному.
  • Військовослужбовці частин, які перекинуті з фронту на ротацію, також не будуть отримувати доплат у 30 тисяч, якщо не виконують бойових завдань.
  • Зенітно-ракетні і протиповітряні війська, які несуть цілодобове чергування і постійно ризикують отримати приліт ракети, будуть отримувати надбавки з розрахунку 100 тисяч лише за дні, коли збивають повітряні цілі.

Власне, найбільше питань у бійців виникло з визначенням тих, хто має отримувати 100 тисяч. Про цей момент наш матеріал.

Що таке зона бойових дій?

Ключова проблема – визначення поняття "зона бойових дій". Вона визначається окремим наказом головнокомандувача ЗСУ. Повертаючись до ситуації артилериста Володимира, його розрахунок у грудні і у січні працював в одному й тому ж місці – на правобережжі Херсонщини, але грошове забезпечення за місяць зменшилося вдвічі.

Це сталося тому, що лютневим наказом головнокомандувача правий берег Херсонської області заднім числом було виключено з переліку районів ведення бойових дій з 1 січня. Редакція має копію цього наказу, і в ньому говориться, що у січні на Херсонщині зоною бойових дій були Олешківська, Голопристанська громади, острови Дніпра та ряд інших окупованих територій на лівому березі.

"Якщо ми вражаємо техніку на окупованій території – все добре, але як ми її маємо уразити з окупованої території?" – дивується Володимир. У січні його розрахунок порахували як тиловий. Хоча достатньо почитати новини, щоб зрозуміти – на правобережній Херсонщині кожного дня росіяни ведуть контрбатарейну стрільбу, або просто обстрілюють територію, по позиціях Сил оборони у Херсоні працюють танки і ствольна артилерія. Наші військові працюють у відповідь, тобто це повноцінна лінія фронту.

Аналогічна ситуація у Запорізькій області – там зоною бойових дій визначено окуповані росіянами Василівського і Пологівського районів, наприклад, Енергодар. Зате Оріхів, який значно ближче до лінії фронту, в зону не входить.

Краще проведена лінія на Донбасі. Наприклад, тут зоною бойових дій є території громад Вугледару, Великої Новосілки, Авдіївки, Мар’їнки, Донецька, Ясинуватої, Горлівки, Соледара, Бахмута, Світлодарська, Сіверська, Торецька, Костянтинівки, Лимана. Але є нюанс.

Коли українська артилерія стоїть десь за Часовим Яром, чи під Краматорськом і захищає Бахмут, вона, згідно наказу головнокомандувача, не перебуває у зоні бойових дій.

"Виходить, наша артилерія повинна їхати на першу лінію оборони, туди де стоїть піхота. Але це неможливо, оскільки, якщо ми приїжджаємо навіть за вісім кілометрів до "нуля", вже за 10 хвилин нас засипають всім, чим можна. Не буде ані дорогої техніки, ані живої сили. В такому випадку розрахунок просто не виживе. Ми працюємо у відкритому полі, без окопів, без бліндажів – приїхали, відпрацювали і поїхали", – розповідає Володимир.

Джерело: (с) Віктор Залевський

Така сама проблема стосується і авіації. Згідно з новими правилами нарахування доплат, 100 тисяч будуть нараховувати за дні польотів в районі ведення бойових дій. Але авіація працює здебільшого не по окопах вагнерівців, а наносить ракетні удари по радарах, командних пунктах і т. д. з певної відстані, щоб не потрапити у зону ураження російської ППО. І навіть при цьому пілоти ризикують власним життям.

Також по 100 тисяч не будуть отримувати прикордонники, хоча на тій же Чернігівщині, Сумщині їхні позиції часом обстрілюють з артилерії та мінометів.

Помилку усвідомили, думають над виправленням

У Міністерстві оборони проблему розуміють та шукають шляхи вирішення. За нашими даними, вже готуються документи, відповідно до яких, бійці, які де-факто беруть участь в бойових діях, але при цьому не знаходяться на передовій, отримуватимуть відповідні надбавки. Деякі питання вирішити можна за допомогою більш точних формулювань і уникнення подвійного трактування. Наприклад, у наказі Міноборони вказано, що 100 тис. гривень передбачено для військовослужбовців, які "у районах ведення воєнних (бойових) дій у складі підрозділу (засобу) ракетних військ і артилерії виконують вогневе ураження противника". Трактувати тут можна двояко: або тим, хто стоїть з гарматою у зоні бойових дій, або тим, хто відправляє снаряд у зону бойових дій.

Окрім того, за інформацією журналіста Юрія Бутусова, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вніс зміни і у список районів бойових дій – туди додані усі райони, де відбуваються контактні бої. Тексту нового наказу головнокомандувача у нас нема і поки не зрозуміло, на які території поширюється його дія. Але важливо те, що дія наказу поширюється заднім числом (знову) на січень.

"У деяких частинах до особового складу зміни вже доведені, до деяких – ні. Затримка з доведенням до особового складу пояснюється необхідністю перерахунку, оскільки внесення змін визначено з 1 січня, тобто за змістом наказу ті, хто брав участь у бойових діях безпосередньо і не отримав січневу премію, мають тепер отримати нарахування за січень. Усі, хто найбільше ризикував та брав участь у контактних боях у першій лінії, мають отримати премії у повному обсязі і за січень, і за лютий", – написав Бутусов. Не зрозуміло, чи стосуються ці зміни артилерії, яка не бере участі у контактних боях, і чи коректними формулюваннями оперує Бутусов. Зазначимо, що накази головнокомандувача не публікуються у відкритих даних.

Залужного, мабуть, знову підставили бюрократи. Адже ці накази продиктовані в першу чергу бажанням виконавчої влади зекономити кошти держбюджету, а не логікою воєнних дій. І навряд чи потреби Мінфіну будуть колись збігатися з потребами Генштабу.

В той же час у Міністерстві оборони UWN запевнили, що вже готується широке роз’яснення проблемних моментів від фінансистів.  

Економити треба обережно

Переглянути нарахування доплат військовим вирішили у першу чергу через брак коштів у держбюджеті. Дефіцит минулого року склав 911 млрд гривень. Власних ресурсів не вистачає, а допомогу міжнародних партнерів спрямовувати на утримання армії заборонено.

"Війна тягнеться, пішов другий рік, у нас сьогодні багато бізнесу не працює, податки не платяться, а треба купувати зброю, чисельність Збройних сил величезна, треба їх забезпечувати, вдягати, харчувати і так далі. Бюджетні спроможності у нас мінус по відношенню до того, скільки ми заробляємо", – сказав міністр оборони України Олексій Резніков.

За 2022 рік на утримання ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби з держбюджету було витрачено близько 1,14 трлн гривень. Це у дев'ять разів більше, аніж було до вторгнення. Значна частина цих коштів пішла саме на виплати військовим. У 2023 році Міноборони зменшили бюджет на понад 130 млрд гривень – до 857,9 млрд гривень.

Рішення економити – зрозуміле, але воно викликало неоднозначну реакцію самих бійців і суспільства в цілому. До президента Володимира Зеленського була направлена петиція з проханням повернути виплати у 30 тисяч гривень військовим, які знаходяться поруч з лінією фронту.

Зеленський, відповівши на петицію, зазначив, що підтримує необхідність підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців і їхніх сімей, а також забезпечення дотримання принципів справедливості при стимулюванні військовослужбовців і Сил безпеки та оборони України, які безпосередньо беруть участь у бойових діях. І звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушені в петиції питання.

Ключова претензія військових до Міноборони – не виконується задеклароване бажання встановити справедливість оплати роботи військовослужбовців. Наприклад, Сили спеціального призначення можуть знаходитися у тилу, а часом – вибиратися на окуповану територію і виконувати там надскладну роботу з великими ризиками для життя.

Інше питання – мотивація військовослужбовців. Багатьох в Україні мобілізували, відірвали від роботи у приватному секторі, де люди отримували пристойні гроші. Ті, хто вже служить у ЗСУ, відчують різке скорочення доходів, що теж демотивує. Тут важливо зазначити, що самі бійці зізнаються, що ці гроші з надбавок зазвичай йдуть на поточні потреби фронту. На них купують дрони і обладнання, ремонтують машини.

І третій момент – корупція. На фоні скандалів у Міноборони зменшення виплат тим, хто безпосередньо боронить країну, може виглядати як рух не в тому напрямку.

Тож сподіваємося, що питання нарахування премій військовим буде остаточно врегульоване з урахуванням всіх деталей та нюансів, які виникли після диференціації виплат.

Читайте також:
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW
США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist