USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Кабмін затвердив Стратегію доходів до 2030 року

Реалізація Стратегії відбуватиметься послідовно
уряд кабмін
Засідання Кабміну Дениса Шмигаля
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів на засіданні у середу, 27 грудня, затвердив Національну стратегію доходів на 2024–2030 роки, виконавши останнє зобов’язання України перед МВФ. Про це інформує пресслужба Міністерства фінансів.

Зазначається, що нова Стратегія має стати ключовим елементом для зміцнення економіки та фінансової системи в Україні.

"Головна мета Стратегії охоплює важливі напрями, які включають посилення фіскальної спроможності України, адаптацію податкового та митного законодавства до стандартів ЄС, а також створення стимулів для післявоєнного відновлення та економічного зростання", – йдеться в повідомленні.

У Мінфіні додали, що реалізація Стратегії відбуватиметься послідовно. Спочатку заплановано внутрішню реформу податкових та митних органів, яка є ключовою для підготовки до подальших змін.

Далі має відбутися відновлення рівня довіри платників податків до органів, що є критичним для успішності нових податкових ініціатив. Лише після цього буде запроваджено заходи податкової та митної політик.

Стратегія передбачає низку змін у податковій сфері:

  • реформу спрощеної системи оподаткування, звузивши сферу її застосування шляхом виключення юридичних осіб, підвищивши поріг реєстрації платників ПДВ та збільшивши ефективні ставки податків до рівня загального режиму;
  • відновлення прогресивної шкали ставок ПДФО у поєднанні з соціальною пільгою, нейтральною до рівня доходів;
  • перегляд чинних режимів інвестиційного стимулювання в межах податку на прибуток підприємств;
  • перегляд ставок ПДВ, відповідно до законодавства ЄС, скасувавши при цьому знижені ставки та пільги, які не передбачені директивою ЄС про ПДВ;
  • підвищення акцизів на паливо, алкогольні напої та тютюнові вироби до мінімальних ставок ЄС;
  • перегляд пільг при сплаті ренти на користування радіочастотним ресурсом та на видобуток газу;
  • перегляд підходів до оцінки нерухомого майна в цілях оподаткування;
  • тощо.

Доходи від конфіскованих активів РФ

Лідери Євросоюзу схвалили плани використати мільярди євро прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для допомоги Україні.

Станом на зараз у Європі заморожено близько 300 мільярдів доларів, що належать центральному банку Росії. З них більша частина – 180 мільярдів євро, за даними бельгійського уряду, зберігається у найбільшому у світі депозитарії цінних паперів – компанії Euroclear.

В Офісі президента вважають, що отримання доходу від заморожених активів РФ могло б приносити Україні щорічно до 15 млрд доларів.

Читайте також:
Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги
Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол
Байден схвалив передачу допомоги Україні на 400 млн доларів. Оновлено Байден схвалив передачу допомоги Україні на 400 млн доларів. Оновлено
Активізація ворожих військ на Харківщині – це ворожа ІПСО, - ОСУВ Активізація ворожих військ на Харківщині – це ворожа ІПСО, - ОСУВ "Хортиця"