USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Кабмін схвалив два документи для функціонування Міжнародного реєстру збитків, завданих Росією

Також Мінцифри має розробити можливість для українців подавати через "Дію" заяви про відшкодування збитків або втрат
Відбудова України

Розбита будівля в Бородянці

Джерело: відкриті джерела

Український уряд схвалив два документи, які сприятимуть функціонуванню Міжнародного реєстру збитків, завданих Росією. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

"Для легітимної конфіскації заморожених російських активів Україна запропонувала чітку і зрозумілу дорожню карту. Один із ключових елементів – це робота Міжнародного реєстру збитків, який був створений рішенням Ради Європи та працюватиме в Нідерландах. Затвердили два документи, які сприятимуть якісному функціонуванню реєстру", – сказав очільник уряду.

За словами Шмигаля, Мінцифри та Мін’юст України мають розробити й передати технічні вимоги для створення програмного забезпечення такого реєстру, також Мінцифри має розробити можливість для українців подавати через "Дію" заяви про відшкодування збитків або втрат.

"Другий документ у цьому напрямку – це наші пропозиції щодо класифікації категорій збитків, що підлягають компенсації. Це дозволить системно підійти до передачі всієї інформації про збитки, втрати та шкоду, яку заподіяла Росія як державі Україна, так і кожному з наших громадян та українським юридичним особам", – додав прем’єр.

У червні виконавчим директором Реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України, призначили радника Офісу президента України, партнера юридичної фірми "Астерс", члена дорадчої ради Школи права Українського католицького університету Маркіяна Ключковського.

Що це за Міжнародний реєстр збитків?

У листопаді 2022 року Генасамблея Організації Об'єднаних Націй ухвалила резолюцію, де державам – членам ООН у співпраці з Україною рекомендувалося створити Міжнародний реєстр збитків для фіксації доказів та претензійної інформації щодо збитків, утрат або пошкоджень для всіх зацікавлених фізичних і юридичних осіб України, спричинених російською агресією. Такий реєстр також сприяв би та координував збір доказів.

У лютому цього року уряд Нідерландів офіційно погодився на створення міжнародної організації – Реєстр збитків, завданих Україні російською агресією, в Гаазі.

Цей реєстр має стати першим компонентом всеохопного механізму репарацій.

Відбудова України

Український досвід післявоєнної відбудови зруйнованих російськими окупантами міст буде унікальним. Зруйновані свого часу війнами, пожежами, землетрусами Рим, Лондон, Чикаго, Сан-Франциско, Берлін, Токіо, Варшава мали інший бекграунд, ніж, наприклад, знищені російськими окупантами Бахмут, Мар’їнка, Попасна, вважає архітектор Олег Гречух.

На думку експерта, в незалежній Україні дуже багато часу згаяли на ностальгію та політичні ігри. Й архітектори нині не відстоюють свої права, а працюють фактично на забудовників, які їх "годують".

"Перелічені міста не були радянськими, не належали комуністичній командно-адміністративній системі, тому там усе вирішувалося по-іншому. Нещодавно провели багато конференцій для архітекторів та урбаністів про досвіди відбудови в інших країнах та містах, які були зруйновані. Нам слід зрозуміти, що у них інший бекграунд, інша історія, керівництво і політична ситуація. Перелічені міста не були радянськими, не належали комуністичній командно-адміністративній системі, тому там усе вирішувалося по-іншому, а наш досвід потрібно розвивати, нас ще треба навчати", – сказав Гречух.

Додамо: загалом, за прогнозами Світового банку, повоєнна відбудова України коштуватиме близько 500–600 млрд євро. Лише збитки медичної системи України, спричинені російською агресією, Світовий банк та Всесвітня організація охорони здоров’я оцінюють у 26 млрд доларів.

Натомість в Україні вже відзначили, що після закінчення війни країна не зможе відбудувати деякі населені пункти, оскільки росіяни зруйнували їх вщент

Читайте також:
Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні