USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Досвід України в післявоєнній відбудові зруйнованих росіянами міст буде унікальним, – архітектор

На думку експерта, в незалежній Україні дуже багато часу згаяли на ностальгію та політичні ігри
Бахмут
Стріляні тубуси від протитанкових ракетних комплексів на одній із вулиць Бахмута, 2 червня 2023 р.
Джерело: відкриті джерела

Український досвід післявоєнної відбудови зруйнованих російськими окупантами міст буде унікальним. Зруйновані свого часу війнами, пожежами, землетрусами Рим, Лондон, Чикаго, Сан-Франциско, Берлін, Токіо, Варшава мали інший бекграунд, ніж, наприклад, знищені російськими окупантами Бахмут, Мар’їнка, Попасна, вважає архітектор Олег Гречух.

На думку експерта, в незалежній Україні дуже багато часу згаяли на ностальгію та політичні ігри. Й архітектори нині не відстоюють свої права, а працюють фактично на забудовників, які їх "годують".

"Перелічені міста не були радянськими, не належали комуністичній командно-адміністративній системі, тому там усе вирішувалося по-іншому. Нещодавно провели багато конференцій для архітекторів та урбаністів про досвіди відбудови в інших країнах та містах, які були зруйновані. Нам слід зрозуміти, що у них інший бекграунд, інша історія, керівництво і політична ситуація. Перелічені міста не були радянськими, не належали комуністичній командно-адміністративній системі, тому там усе вирішувалося по-іншому, а наш досвід потрібно розвивати, нас ще треба навчати", – сказав Гречух.

Архітектор впевнений, що спершу "вкрай необхідно все пояснити українцям, змінити їхній світогляд, а також змінити всю нормативну базу, щоб вона була готовою до сприйняття не просто грошей, які будуть перетворені на той же бетон".

Новини за темою: За минулий рік в Харкові відновили 200 будинків, – Терехов

"За часів незалежності грали на ностальгії, бо виборцям потрібно про щось розповідати, підживлювати їхній емоційний стан. Чисто фізіологічно людина була молодою, здоровою і сильною, тому їй здається, що тоді було все кращим. І коли зараз заперечувати попередню радянську спадщину, можна подивитися на Європу і просто порівняти одне з іншим. Зараз немає залізної завіси, є можливість поїхати подивитися. Потрібно змінювати підхід", – додав фахівець.

Гречух резюмував: щоб архітектори протестували проти забудови – це може бути "рідкісний винятковий випадок".

Раніше

У Львові будують першу в Європі школу за допомогою 3D-друку. Принтер зводить новий корпус школи, яка вже діє, але стала затісною для дітей. У новому приміщенні навчатимуться 100 учнів молодших класів. Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у Telegram.

Зазначається, що технологія дає змогу точніше використовувати ресурси та скорочувати витрати на матеріали. Для керування та контролю за роботом-друкарем потрібна команда всього з трьох осіб.

Новини за темою: Відбудова Київщини: Як змінюються райони, які перебували під окупацією РФ

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму