USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Іран намагається уникнути прямої війни зі США, але готується до відповіді на можлиий удар, – NYT

Вища рада нацбезпеки Ірану провела екстрене засідання
Іран
Армія Ірану
Джерело: Defense Express

Після того як підтримувані Тегераном бойовики вбили трьох американських солдатів, вдаривши по базі Сполучених Штатів Америки в Йорданії, лідери Ірану відчули, що перетнули межу, тому надсилають більше примирливих сигналів США для уникнення прямої війни. Про це повідомляє The New York Times з посиланням на іранських чиновників.

Цього тижня Вища рада національної безпеки Ірану провела екстрене засідання, адже глибоко стурбована, що Сполучені Штати вживуть заходів у відповідь після того, як проіранське ополчення вбило трьох американських солдатів і поранило понад 40 людей в Йорданії.

Президент Ірану, міністр закордонних справ, начальник збройних сил і два помічники верховного лідера країни обговорювали також, як відповісти на імовірний напад США на країну.

Лідер Ірану Алі Хаменеї наказав уряду уникати прямої війни зі Сполученими Штатами та віддалити країну від дій бойовиків, які вбили американців в Йорданії. Проте Хаменеї закликав готуватися завдати удару у відповідь, якщо США завдадуть удару по Ірану.

До 31 січня іранські чиновники, включаючи міністра закордонних справ і посла в ООН, публічно проголошували позицію Хаменеї, намагаючись заспокоїти іранців, стурбованих перспективою війни, і пом’якшити відповідь президента Байдена, який пообіцяв відплату найближчими днями.

"Цими днями між словами американських офіційних осіб ми чуємо деякі непотрібні погрози", – заявив генерал Хоссейн Саламі, головнокомандувач Корпусу вартових Ісламської революції, виступаючи на конференції в Тегерані, додавши, що Іран не залишить жодну загрозу без відповіді.

Хаменеї сказав близькому оточенню, що він виступає проти війни зі США, тому що збереження влади ісламського режиму є найвищим пріоритетом, а війна відверне увагу світу від гуманітарної катастрофи у Секторі Гази. Війна також може мати катастрофічні внутрішні наслідки для звичайних людей, а Іран вже страждає від міжнародних санкцій, безробіття та корупції. Лідер країни також планував шляхи через цю кризу, передають джерела.

Нагадаємо, 18 січня сирійські медіа і спостерігачі, які відстежують конфлікт, поінформували про ймовірні авіаудари з боку Йорданії по південній частині Сирії.

А 28 січня на північному сході Йорданії біля кордону із Сирією безпілотник атакував американську військову базу "Вежа 22". За даними Пентагона, внаслідок цієї атаки поранень зазнали понад 40 американських солдатів. Також в Міноборони Сполучених Штатів зазначили, що до нападу, за попередніми даними, причетне угруповання "Катаїб Хезболла", яке підтримує Іран.

Сполучені Штати Америки вважають, що безпілотник, який 28 січня вдарив по базі в Йорданії, що привело до загибелі трьох та поранення понад сорока американських військових, був іранського виробництва. Вашингтон схвалив плани ударів у відповідь.

Читайте також:
Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено
У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві
Про євреїв та релігію на війні, Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу