USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Іран атакував об'єкти в іракському Ербілі поблизу консульства США: В Сполучених Штатах відреагували

Щонайменше четверо мирних жителів загинули і шестеро отримали поранення
Іран
Джерело: відкриті джерела

Революційна гвардія Ірану завдала ударів балістичними ракетами по іракському регіону Курдистан, щоб знищити "шпигунську штаб-квартиру". Вибухи пролунали на півночі країни, де знаходиться посольство Сполучених Штатів Америки, передає Reuters.

Повідомляється, що вибухи пролунали приблизно за 40 кілометрів на північний схід від Ербіля в напівавтономному Курдистані, в районі поблизу консульства США, а також житлових будинків.

"У відповідь на нещодавні злочини сіоністського режиму, що спричинили вбивства командирів гвардії та Осі опору... один із головних шпигунських штабів "Моссада" в Іракському Курдистані було знищено за допомогою балістичних ракет", – заявили в Тегерані.

Щонайменше четверо мирних жителів загинули і шестеро отримали поранення в результаті ударів по Ербілю, йдеться в заяві урядової ради безпеки Курдистану. Повітряний рух в аеропорту міста зупинили.

Курдський бізнесмен-мільйонер Пешрау Дізаї та кілька членів його родини були серед загиблих, повідомили Reuters іракські служби безпеки та медичні джерела.

Як пише ABC News із посиланням на джерело в службах безпеки Іраку, під час бомбардування Ербіля не було загиблих ні коаліційних, ні американських військових.

Прем’єр-міністр Курдистану Масрур Барзані засудив атаку на Ербіль.

"Я рішуче засуджую цей боягузливий напад на народ регіону Курдистан. Я закликаю федеральний уряд у Багдаді зайняти принципову позицію проти грубого порушення суверенітету Іраку та Курдистану", – написав він у себе с соцмережі X.

Також, за даними ABC News, сьогодні уряд Іраку проведе нараду з питань безпеки щодо "порушення Іраном території Іраку та недотримання Іраном угоди про безпеку між двома країнами".

В Reuters додають, що у минулому Тегеран завдавав ударів по північному Курдистану в Іраку, стверджуючи, що цей район використовується як плацдарм для іранських сепаратистських угруповань, а також агентів його заклятого ворога Ізраїлю.

Реакція США

В Сполучених Штатах Америки відреагували на удар Ірану по іракському місту Ербіль та засудили атаки Ірану в Ербілі.

"Сполучені Штати рішуче засуджують сьогоднішні атаки Ірану в Ербілі та висловлюють співчуття родинам загиблих. Ми виступаємо проти безрозсудних ракетних ударів Ірану, які підривають стабільність Іраку", – йдеться у повідомленні пресслужби Держдепартаменту США.

Також там додали, що Сполучені Штати підтримують зусилля уряду Іраку та регіонального уряду Курдистану щодо задоволення прагнень іракського народу.

Новини за темою: В Ірані розробили для РФ новий "вибуховий" дрон. Країна-агресор, ймовірно, битиме ним по Україні, – Sky News

Раніше в Ірані похизувалися, що мають нові "розумні" далекобійні ракети й не тільки. Військово-морський флот Ірану також отримав розвідувальні гелікоптери.

Читайте також:
Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено
У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю