USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Індія планує відмовитися від російської зброї, але "зберегти зв'язки" з РФ і "балансувати із Заходом", – Reuters

Росія своєю чергою публічно закликає Індію до співпраці
міністри
Індійський та російський міністри
Джерело: Reuters

Індія хоче відмовитися від російської зброї та дистанціюватися від РФ, однак влада хвилюється, що це може підштовхнути Росію ближче до Китаю. Також країна побоюється, що РФ не зможе постачати запчастини до військової техніки через те, що "війна в Україні затягується", однак продовжить "підтримувати зв'язки з Росією і балансувати із Заходом", пише Reuters із посиланням на експертів.

За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру, протягом останніх двох десятиліть Росія постачала 65% зброї, яку закупила Індія на суму понад 60 млрд доларів. Але війна в Україні прискорила поштовх до диверсифікації її збройової бази.

"Купівля зброї купує вам вплив. Закриваючи їм доступ, ви робите їх підлеглими Китаю", – сказав один з індійських чиновників у відставці.

Водночас як повідомляє видання, Росія своєю чергою публічно закликає Індію до співпраці, але та хоче посилити внутрішнє виробництво.

"Нью-Делі доведеться "йти по тонкій лінії" у відносинах з Москвою, оскільки припинення співпраці підштовхне ближче до Пекіна. В Індії виникає питання, чи зможе Росія постачати військові запчастини, оскільки війна в Україні затягується. А багатостороння орієнтація Індії буде продовжуватися, щоб підтримувати зв'язки з РФ і балансувати із Заходом, але це не буде рівномірний розподіл", - додав  експерт з питань Євразії в державному Інституті оборонних досліджень Свасті Рао.

Раніше

Індія мала намір поступово скоротити свою залежність від російської зброї ще влітку минулого року. Влада уточнювала, що цей процес займе кілька десятиліть. 

"Багатомільярдні закупівлі Індією американської зброї пов'язані не стільки з тим, щоб змістити її залежність від російського оборонного обладнання і рухатися в бік Заходу, скільки з розвитком власної вітчизняної збройової промисловості", – пояснювали чиновники.

Так, Індія є найбільшим імпортером зброї у світі, але зараз майже всі її збройові контракти включають пункти про спільне виробництво або передачу технологій. Після зриву низки поставок через російське вторгнення в Україну, Індія вирішила почати втілювати давні плани з розвитку власної оборонної промисловості.

Новини за темою: Росія "викуповує" частини зброї, які експортувала до М'янми та Індії, – ЗМІ

Водночас міністр оборони Раджнат Сінгх заявляв, що Індія має намір замовити зброю у вітчизняної військової промисловості на суму понад 100 мільярдів доларів протягом наступного десятиліття.

Відносини Індії й Росії

Війна Росії в Україні серйозно підірвала здатність Москви постачати зброю і техніку. Зокрема РФ зірвала поставки запасних частин для реактивних винищувачів Су-30 МКІ і МіГ-29, систем ППО з-400, куплених Індією майже за 5,5 млрд доларів в 2018 році. Під питанням також поставка двох атомних підводних човнів, які повинні доставити протягом наступних кількох років.

Індія грунтовно підсіла на російську нафту. У 2023 році частка російської сирої нафти на індійському ринку зросла в 10 разів – з 2 до 20%. Гірше того, до 2024 року Індія планує наростити показник імпорту російської нафти до 30%.

Нагадаємо, ми писали, що Євросоюз планує офіційно заборонити постачання нафти з Росії до Польщі та Німеччини.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат