USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Гендиректор найбільшої ракетної корпорації РФ Обносов отримав підозру від СБУ

Для масованих обстрілів росіяни використовують чимало виробів корпорації Обносова, серед яких крилаті й протикорабельні ракети П-800 "Онікс", Х-22, Х-32 та Х-59
Обносов
Борис Обносов
Джерело: відкриті джерела

Служба безпеки України зібрала доказову базу на генерального директора російської корпорації "Тактичне ракетне озброєння" Бориса Обносова, який сприяє збройній агресії Росії. Посадовець входить до близького оточення президента РФ Володимира Путіна та очолює найбільший підсанкційний холдинг Росії, який виробляє крилаті ракети та керовані авіабомби, розповіли в пресслужбі СБУ.

За даними спецслужби, промислові обсяги відповідного озброєння регулярно надходять до військових з’єднань РФ для війни проти України.

"З початку повномасштабного вторгнення тільки крилатими ракетами Х-101 і Х-555 окупанти завдали понад 140 ударів по цивільній інфраструктурі та енергооб’єктах України. Для масованих обстрілів українських населених пунктів росіяни використовують й інші вироби корпорації Обносова, серед яких крилаті та протикорабельні ракети П-800 "Онікс", Х-22, Х-32 та Х-59, керовані авіаційні бомби серії КАБ-500 та КАБ-1500. За декілька місяців до 24 лютого 2022 року посадовець отримав звання героя Росії за безпосередню участь у підготовці до повномасштабного вторгнення РФ", – йдеться у повідомленні.

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили Обносову про підозру за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (пособництво у веденні агресивної війни).

Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності за злочини проти української держави, оголошення його у міжнародний розшук.

Новини за темою: Окупанти били по Україні нещодавно виробленою ракетою Х-101

Крім того, правоохоронці здійснюють слідчі дії, спрямовані на виявлення, блокування та подальше стягнення в дохід України всіх іноземних активів фігуранта.

За місяць Росія виготовляє понад 200 стратегічних та оперативно-тактичних ракет

Росія станом на січень 2024 року виробляє близько 115–130 стратегічних ракет плюс 100–115 ракет оперативно-тактичного класу. За останні місяці виробництво не збільшилося, сказав представник ГУР Міноборони генерал-майор Вадим Скібіцький в інтерв’ю "РБК-Україна".

"Окупанти не змогли суттєво наростити ці обсяги. Наразі максимальні показники залишаються такими ж (як у жовтні минулого року, – ред.) – це близько 115–130 стратегічних ракет. Однак показники можуть відрізнятись залежно від місяця. Рівень виробництва залежить від завантаження потужностей, від комплектуючих, адже дуже багато деталей – у тих же Х-101, "Кинджала", "Калібра" – іноземного виробництва", – сказав Скібіцький.

За словами генерал-майора, Росія багато втратила саме шляхом того, що її підприємства, які займалися постачанням комплектуючих, перебувають під міжнародними санкціями.

Водночас Росія під час війни перекинула до Москви та окупованого Криму системи ППО з Далекого Сходу та Північного регіону. Але потужність захисту не завжди відповідає заявам агресора.

Нагадаємо, генеральний прокурор України Андрій Костін підтвердив, що Росія вже використовувала на війні проти України ракети з КНДР.

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам