USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

За місяць Росія виготовляє понад 200 стратегічних та оперативно-тактичних ракет

У ГУР розповіли про нові дані щодо виготовлення російських ракет
Ту-95МС
Росія продовжує виробництво власних ракет
Джерело: відкриті джерела

Росія станом на січень 2024 року виробляє близько 115–130 стратегічних ракет плюс 100–115 ракет оперативно-тактичного класу. За останні місяці виробництво не збільшилося. Про це представник ГУР Міноборони генерал-майор Вадим Скібіцький сказав в інтерв’ю "РБК-Україна".

"Вони не змогли суттєво наростити ці обсяги. Наразі максимальні показники залишаються такими ж (як у жовтні минулого року, – ред.) – це близько 115–130 стратегічних ракет. Однак вони можуть відрізнятись залежно від місяця. Рівень виробництва залежить від завантаження потужностей, від комплектуючих, адже дуже багато деталей – у тих же Х-101, "Кинджала", "Калібра" – іноземного виробництва", – сказав він.

За його словами, Росія багато втратила саме за рахунок того, що її підприємства, які займались постачанням комплектуючих, перебувають під міжнародними санкціями.

"А своїми аналогами вона не може покрити власні потреби. Знову ж таки, наприклад, у грудні вони взагалі не виробляли деякі види ракет – був нульовий показник – як плановий, так і фактичний", – додав він.

Як зазначив Скібіцький, зараз росіяни намагаються тримати певний стратегічний резерв. Як правило, це близько 30% від тих запасів, що в них є.

"Яскравий приклад – з середини вересня росіяни не застосовували ні Х-101, ні "Калібр". Відбувалось накопичення цих ракет. До того ж ми чітко розуміємо, що все вироблене відразу поставляється на поле бою. Якщо говорити про випущені крилаті ракети, то під час атак фіксувались вироби III, IV кварталу випуску. Це вкотре свідчить про те, що в них запаси не дуже великі, і те, що виробляється, відразу застосовується проти нашої держави", – додав представник ГУР.

Оперативно-тактичні ракети

Як повідомив Скібіцький, вся лінійка – Х-31, Х-35, Х-29, Х-59 – виробляється здебільшого з російських комплектуючих.

"Крім того, це ракета зовсім іншого класу – вона не стратегічна. Це керовані авіаційні ракети. Відповідно, і цілі, для яких вони можуть застосовуватись, теж інші. Ці ракети – Х-31 і Х-59 – спрямовані насамперед на засоби протиповітряної оборони, на наші радіолокаційні станції, які необхідно уразити ворогу перед або під час нанесення масованих ударів", – розповів представник ГУР.

Якщо оцінювати виробництво, пояснив Скібіцький, то воно залежить від типу ракети.

"На жаль, вони мають можливість виробляти 100–115 ракет саме цього оперативно-тактичного класу (на кшталт Х-31, Х-59 тощо)", – додав він.

Новини за темою: Десятки "Шахедів", понад 60 ракет Х-101/Х555Х-55, десяток Х-47М2 "Кинджал" випустили росіяни по Україні

РФ налагодила виробництво "Шахедів"

Окупаційна армія Росії мала перший контракт, який передбачав постачання безпілотних літальних апаратів типу "Шахед" з території Ірану. Після цього вони самі налагодили власне виробництво – воно вже працює на території Росії, зокрема в Єлабузі. Там на сьогодні розгорнуто мінімум дві лінії виробництва. Але здебільшого комплектувальні надходять з інших країн.

"В грудні було найбільш масоване застосування безпілотних літальних апаратів типу "Шахед" (по Україні, – ред.). Якщо я не помиляюсь, то в грудні ворог застосував близько 770–780 цих ударних БПЛА. Йдеться лише про ті, що були нами зафіксовані. Адже є ще певний відсоток – орієнтовно 4% – тих, які не долітають, не стартували або вибухнули відразу після запуску. У нас є підтверджені дані з російської сторони, що трапляються і такі випадки", – наголосив він.

За словами Скібіцького, на сьогодні Москві вдалося налагодити виробництво планера – корпусу цих БПЛА. Їх Росія уже виробляє самостійно. Проте більше запчастин, деталей тепер йдуть з інших країн, тобто все не замикається лише на Ірані.

"Наша оцінка полягає в тому, що Російська Федерація здатна і вона вже виробляє або збирає безпілотні літальні апарати саме на своїй території. Про це свідчать, по-перше, ті фрагменти, які ми знаходимо після ворожих атак. По-друге, якщо говорити про двигуни в "Шахедах", то раніше вони були максимум двох різних фірм, натомість зараз йдеться мінімум про три-чотири різні фірми, в тому числі і китайські", – уточнив представник ГУР.

Мета Москви – до 2026 року вийти на повний замкнений цикл виробництва саме таких БПЛА на території Росії.

"Я не впевнений, що їм вдасться замінити або знайти російський аналог, наприклад, електронної бази – мікросхемів, чипів тощо. Але стартери, корпус, бойову частину, двигуни, інші елементи навігаційної системи на сьогодні Російська Федерація здатна виготовляти", – констатував Скібіцький.

За оцінкою української розвідки, росіяни можуть виготовити (стільки вони, наприклад, зробили протягом грудня) 330–350 одиниць цих БПЛА. Але це залежить від того, чи є деталі, бо, наприклад, можуть бути корпуси, бойові частини, але немає двигунів.

"Що могли – зібрали і чекають тільки на двигуни. Прийшли двигуни – і відповідно, кількість готових виробів зросте, їх буде понад 300. Але, як і у випадку з ракетами, всі "Шахеди", або так звані "Герань-2", що виготовляються, відразу йдуть на бойове застосування. І тому ми й бачимо різну кількість безпілотників, що застосовуються. Грудень показав, що навіть якщо у ворога і були якісь запаси, то вони на сьогодні вичерпуються, і всі ці БПЛА, які запускаються, буквально надходять з конвеєра", – резюмував Вадим Скібіцький.

Водночас Росія під час війни перекинула до Москви та окупованого Криму системи ППО з Далекого Сходу та Північного регіону. Але потужність захисту не завжди відповідає заявам агресора.

Нагадаємо, днями генеральний прокурор України Андрій Костін підтвердив, що Росія вже використовувала на війні проти України ракети з КНДР.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат