USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Експорт іранської нафти в грудні побив рекорди 2019 року

Востаннє найвищі ціни на сировину з Ірану було зафіксовано кілька років тому
нафта
Джерело: відкриті джерела

Попри санкції США, експорт нафти з Ірану досяг нових рекордів за останні два місяці минулого року. Як повідомляє Reuters із посиланням на дані компаній, які відстежують поставки, сировина також потужно стартонула у 2023 році.

Експорт іранської нафти був обмежений з 2018 року, коли тодішній президент США Дональд Трамп вийшов з ядерної угоди 2015-го і поновив дію санкцій, що були спрямовані на обмеження експорту нафти і пов'язаних з ним доходів Тегерану.

Видання зазначає, що продаж нафти за кордон в Ірані зріс за часів президента Джо Байдена, який прагнув відродити ядерну угоду, і, за деякими оцінками, досяг найвищого рівня з 2019 року. При цьому збільшенню об’ємів не заважає ні Росія зі зниженою ціною на нафту, ні затягування переговорів про ядерну угоду.

Відтак експорт нафти з Ірану в грудні в середньому становив 1,137 млн барелів на добу, що на 42 000 барелів на добу більше, ніж в листопаді, і є найвищим показником до 2022 року, про який повідомляв SVB, виходячи з оцінок, наведених раніше.

"У порівнянні з адміністрацією Трампа, не було ніяких серйозних репресій або дій проти експорту нафти з Ірану, – сказала енергетичний консультант SVB International Сара Вахшурі, – експорт в січні був сильним, як і в попередні місяці".

Консультант Petro-Logistics, який відстежує поставки нафти, заявив, що також бачить тенденцію до зростання експорту іранської нафти, який, на його думку, в грудні досяг найвищого рівня з березня 2019 року.

Компанія Kpler, що займається аналізом даних, оцінила експорт іранської нафти в листопаді в 1,23 млн барелів на добу, що є найвищим показником з серпня 2022 року і майже на одному рівні з квітневим показником 2019-го.

Інші співрозмовники видання зазначали, що наразі для Тегерану найбільшими проблемами є китайський ринок, оскільки Росія почала нарощувати туди поставки своєї нафти, витісняючи конкурентів.

В той же час у Сполучених Штатах Америки заявляють, що адміністрація Білого дому забезпечує дотримання санкцій, і "макроекономічні показники Ірану чітко підтверджують це".

"Ми не вагалися і не будемо вагатися вжити заходів проти тих, хто ухиляється від санкцій, разом з санкціями проти торгівлі Ірану ракетами і безпілотниками, а також проти порушень прав людини проти іранського народу", – заявила Адріенна Уотсон, прессекретар Ради національної безпеки Білого дому.

Наприкінці минулого року Міністерство фінансів США ввело санкції проти контрабандистів нафти, пов'язаних з іранським Корпусом вартових Ісламської революції.

Нагадаємо, один із найбільших світових банків Morgan Stanley очікує, що ситуація на ринку нафти зміниться у третьому та четвертому кварталах 2023 року. Цьому сприятиме відновлення попиту, викликане серед інших чинників відкриттям Китаєм своїх кордонів. 

А тим часом середня ціна на нафту основної російської марки Urals у грудні 2022 року впала до 50,47 долара за барель. Це на 30,6% нижче, ніж у грудні 2021-го (72,71 долара), повідомляє російський Мінфін. 

Читайте також:
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану
Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції
Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США