USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Росія щодня втрачає 172 млн доларів через обмеження цін на нафту

У CREA не виключають, що РФ може скоротити постачання нафти, що призведе до зростання цін
нафта
Джерело: відкриті джерела
Обмеження Заходу щодо цін на російську нафту коштує Москві 172 млн доларів на день (або 160 млн євро). Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на фінський Центр досліджень енергії та чистого повітря (CREA).

Зазначається, що з 5 лютого втрати зростуть до 280 млн доларів на день. Адже пошириться і на нафтопродукти.

"Заборона ЄС на нафту і обмеження цін на нафту нарешті набули чинності, і їх вплив виявився таким значним, як і очікувалося", – сказав провідний аналітик CREA Лаурі Мюллівірта.

Дослідницька організація заявила, що Євросоюз має ще більше закрутити гайки у відносинах із Москвою. За даними CREA, подальше зниження верхньої межі до 25–35 доларів за барель з чинних 60 доларів буде вищим за витрати на видобуток і транспортування в Росії, але скоротить доходи країни від експорту нафти як мінімум ще на 100 млн євро на день.

Аналітик Мюллівірта уточнив, що вкрай важливо знизити цінову стелю до рівня, який позбавляє Кремль можливості отримувати оподатковуваний нафтовий прибуток, а також обмежити імпорт нафти і газу, що залишився, з Росії.

Також в Центрі досліджень енергії та чистого повітря зазначають, що Москва може скоротили постачання нафти, що призведе до зростання цін.

Міністр фінансів США Джанет Єллен заявила: обмеження цін на російську нафту, запроваджене західними країнами в грудні, досягло своїх цілей щодо утримання російської нафти на ринку при обмеженні доходів РФ.

"Хоча межа цін на сиру нафту діє всього близько місяця, ми вже спостерігаємо ранній прогрес у досягненні обох цих цілей, і високопоставлені російські чиновники визнали, що межа цін скорочує доходи Росії від енергоносіїв", – додала Єллен.

Раніше повідомлялося, що через санкції поставки нафти Росією впали до мінімуму.

За даними компанії Kpler, у грудні експорт російської нафти морським шляхом знизився на 22% порівняно із середнім показником за 11 місяців 2022 року. 

Читайте також:
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild
США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві