USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Екснардеп від "Партії регіонів" Владислав Лук'янов намагався втекти за кордон, його затримала СБУ в Одеській області

З Одещини 60-річний колишній народний депутат намагався виїхати до сусідньої країни як особа непризовного віку
Лук'янов
Затримання Владислава Лук'янова
Джерело: СБУ

Кіберфахівці Служби безпеки завадили втечі з України колишнього народного депутата від забороненої "Партії регіонів", який сприяв збройній агресії Росії. Як зазначається у повідомленні на сайті СБУ, чоловіка було затримано поблизу прикордонного пункту пропуску в Одеські області.

Звідти 60-річний екснардеп намагався виїхати до сусідньої країни як особа непризовного віку. За даними слідства, у 2020 році він став депутатом міської ради Бахмута від забороненої "Опозиційної платформи – За життя".

"Після захоплення частини регіону фігурант пішов на співпрацю з ворогом і "перереєстрував" власну компанію інтернет-провайдера за російським законодавством. Крім того, він надав ФСБ повний доступ до наявного обладнання, що дозволило російській спецслужбі контролювати інтернет-активність місцевого населення", – наголошується у повідомленні.

Сам же депутат переїхав на підконтрольну Україні територію і управляв компанією у віддаленому режимі.

"Саме він розпорядився регулярно сплачувати кошти до бюджету РФ у вигляді "податків" та "зборів". Тим самим він фінансував військово-промисловий комплекс Росії та її окупаційні угруповання, які воюють проти України", – уточнили у спецслужбі.

Крім того, зауважили у СБУ, чоловік публічно виправдовував збройну агресію Росії, про що неодноразово розповідав у чатах прокремлівських Телеграм-каналів. Згодом він вирішив втекти за кордон. Так, під час обшуку у затриманого було вилучено мобільний телефон та чорнові записи із доказами його злочинних дій.

Наразі йому повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників). Також вирішується питання щодо додаткової кваліфікації незаконної діяльності фігуранта. Йому загрожує тюремне ув’язнення.

Джерела заявляють, що йдеться про Владислава Лук’янова.

Тим часом екснардеп від проросійської партії Віктор Медведчук, якого звинувачують в держзраді, нині знаходиться на території країни-агресорки та в публічному полі звинувачує Україну в небажанні завершити війну. Втім, не полишає надій і повернутися в Україну. Зокрема, екснардеп через українські суди хоче повернути собі громадянство, мандат і гроші. Служба безпеки України виступила проти і клопотала про закриття провадження у справі за позовом Медведчука. Але суд відмовив СБУ в закритті справи.

Теги: СБУ
Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали