USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Екскерівника управління СБУ Шила, якого підозрюють в заволодінні майже 95 млн гривень коштів УЗ, суд взяв під варту

Шила арештували на два місяці із можливістю внесення застави у 30 мільйонів гривень
Шило суд
Скріншот із трансляції із зали судового засідання
Джерело: скріншот

4 квітня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишньому раднику Офісу президента України Артему Шилу, якого і ще шістьох людей підозрюють у заволодінні 94,8 млн гривень "Укрзалізниці". Шила арештували на два місяці із можливістю внесення застави у 30 млн гривень – це стало відомо з трансляції судового засідання.

Якщо підозрюваний внесе заставу, то на нього покладуть відповідні процесуальні обовʼязки. В іншому випадку Шило перебуватиме в СІЗО до 31 травня.

Також під час судового засідання сторона захисту стверджувала, що екскерівника управління СБУ мали намір взяти на поруки два бойові офіцери, які отримали звання Героя України після початку повномасштабного вторгнення.

Однак на суд вони не прийшли, бо виконують бойові завдання.

Що інкримінують Шилу?

2 квітня САП та НАБУ викрили організовану групу (ОГ), діяльність якої призвела до заволодіння 94,8 млн гривень при закупівлі трансформаторів під час воєнного стану. ОГ створили у 2021 році з метою контролю за грошовими коштами АТ "Укрзалізниця", а очолив її колишній радник Офісу президента Артем Шило, який був керівником департаменту СБУ, що розслідує справи проти бізнесу.

Упродовж червня – грудня 2022 року керівник організованої групи через підконтрольних службових осіб АТ "Укрзалізниця" забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів. Постачання трансформаторів відбувалося за завищеною вартістю. Самі трансформатори закуповували через фірму-прокладку у виробника, яким частково володіли юридичні особи з Росії, та перепродавали УЗ за вдвічі завищеною ціною. Як наслідок, "Укрзалізниця" зазнала збитків на вказану суму.

Діяльність Шила

Відомо, що з 2012 року Артем Шило працював у СБУ. Спершу – в Харкові, а з 2016-го – у Києві в департаменті з протидії кіберзлочинам. Однак у медіа цей департамент нерідко пов'язували з тиском на бізнес.

У 2021 році Шило зі Служби безпеки України вилетів, і, за даними журналістів, саме після цього став позаштатним радником в ОПУ.

У серпні 2022-го Артем повернувся до СБУ і одразу очолив новостворене Головне управління контррозвідувального захисту об’єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму. Скорочено – Головне управління "І".

Раніше ми повідомляли, що компанія, співвласницею якої є дружина виконувача обов'язків директора Бюро економічної безпеки Едуарда Федорова, продає діоди ремонтним заводам "Укрзалізниці" за завищеною у півтора-два рази ціною. 

За даними розслідування Bihus.Info, йдеться про Ольгу Федорову, яка є співвласницею ТОВ "Глобальні технології майбутнього". Донедавна ця фірма займалась системами відеоспостереження на Донеччині, звідки родом і де раніше служив сам Федоров. 

Читайте також:
За хабар: Колишня суддя Господарського суду Сумщини отримала шість років тюрми з конфіскацією половини майна За хабар: Колишня суддя Господарського суду Сумщини отримала шість років тюрми з конфіскацією половини майна
В одному із ТЦК Тернопільщини посадовці на ухилянтах у місяць заробляли від 100 до 150 тис. доларів В одному із ТЦК Тернопільщини посадовці на ухилянтах у місяць заробляли від 100 до 150 тис. доларів
Знесення садиби Зеленських: Співвласнику будівлі обрали запобіжний захід Знесення садиби Зеленських: Співвласнику будівлі обрали запобіжний захід
За змістом вони всі як За змістом вони всі як "браття-близнюки", - адвокат про ухвали суду щодо продовження запобіжного заходу підозрюваним у справі ТОВ "Краснолиманське"