USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Ексрадник ОП Шило, який очолював департамент СБУ, що розслідує справи проти бізнесу, розікрав майже 100 млн гривень УЗ

Організовану групу Шило створив у 2021 році з метою контролю за грошовими коштами АТ "Укрзалізниця"
Шило
Затриманий Артем Шило
Джерело: відкриті джерела

В Україні викрили організовану групу (ОГ), діяльність якої призвела до заволодіння 94,8 млн гривень при закупівлі трансформаторів під час воєнного стану. ОГ створили у 2021 році з метою контролю за грошовими коштами АТ "Укрзалізниця", а очолив її колишній радник Офісу президента Артем Шило, який був керівником департаменту СБУ, що розслідує справи проти бізнесу.

За інформацією НАБУ та САП, упродовж червня – грудня 2022 року керівник організованої групи через підконтрольних службових осіб АТ "Укрзалізниця" забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів. Постачання трансформаторів відбувалося за завищеною вартістю.

"Як підставу для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами використали лист "Щодо загроз державній безпеці". При цьому керівник ОГ умисно проігнорував громадянство контролера компанії, яка виграла тендер, та його зв’язки з РФ", – розповіли правоохоронці.

Самі трансформатори закуповували через фірму-прокладку у виробника, яким частково володіли юридичні особи з Росії, та перепродавали УЗ за вдвічі завищеною ціною. Як наслідок, "Укрзалізниця" зазнала збитків на суму 94,8 млн гривень, якими заволоділи учасники злочину.

Наразі затримали лідера, співорганізатора та двох учасників організованої групи.

Лідером ОГ є Артем Шило: Що про нього відомо

Серед підозрюваних – колишній радник Офісу президента, посадовець СБУ Артем Шило. Саме він, за версією слідства, очолює цю організовану групу.

Відомо, що з 2012 року Артем Шило працював у СБУ. Спершу – в Харкові, а з 2016-го – у Києві в департаменті з протидії кіберзлочинам. Однак у медіа цей департамент нерідко пов'язували з тиском на бізнес.

У 2021 році Шило зі Служби безпеки України вилетів, і, за даними журналістів, саме після цього став позаштатним радником в ОПУ. У серпні 2022-го Артем повернувся до СБУ і одразу очолив новостворене Головне управління контррозвідувального захисту об’єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму. Скорочено – Головне управління "І".

Втім, як пише Forbes з посиланням на джерела у правоохоронних органах та серед підприємців, з березня цього року він більше не очолює Головне управління контррозвідувального захисту обʼєктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму СБУ.

Був фігурантом розслідувань про статки його родини. Шилу закидали зв'язки з російським гральним бізнесом, потім – пов'язували із впливом на "Узалізницю", а тоді – із близькістю до Олега Татарова, який є заступником голови Офісу президента, інформували "Наші гроші".

Привласнення коштів УЗ

До речі, в лютому цього року повідомили про підозру ексголові "Укрзалізниці" Євгену Кравцову у справі про незаконне заволодіння понад 11 млн гривень коштів компанії. Також підозру висунули ексчленам правління компанії Олександру Скрипінському та Станіславу Лєснікову. 

Тоді підозру вручили ще чотирьом чинним чи колишнім посадовцям в регіональних філіях УЗ "Південно-Західна залізниця" і "Придністровська залізниця" Миколі Кужавському, Дмитру Коперу, Сергію Гавриленку та Олексію Шарию.

У 2018–2021 роках посадові особи УЗ на виконання вказівок лідера групи забезпечили перемогу підконтрольної йому компанії ТОВ "Аналіт-Технобуд" у тендері на закупівлю пневмоінструменту. Компанія надалі поставила філіям "Укрзалізниці" продукцію за завищеною вартістю. Розмір переплати становив 11,4 млн гривень, якими організована група заволоділа та розпорядилася на власний розсуд.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали