USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Ексголова СБУ катував цивільних на Херсонщині

Якименко та його спільники "заробляли" на масових репресіях
Якименко Олександр
Джерело: відкриті джерела

Служба безпеки України повідомила про підозру екскерівнику СБУ, який очолив каральні органи РФ в окупованій частині Херсонщини. Про це інформує пресцентр відомства.

"Зловмисником є колишній очільник СБУ Олександр Якименко, який з 2014 року переховувався у РФ за державну зраду. На початку повномасштабного вторгнення він підтримав російських окупантів і запропонував їм свою допомогу у війні проти України", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що за це його призначили керівником створеної Росією "государственной службы безопасности в Херсонской области". На цій "посаді" він виконує завдання Москви щодо поширення кремлівського режиму та придушення руху опору в регіоні.

У своїй злочинній діяльності поплічник загарбників "підзвітний" кадровим співробітникам ФСБ, які координують репресивні органи РФ в окупованих районах. 

"Під час окупації Херсона "посадовець" дав вказівку на захоплення одного з офісів у центрі міста. У підвальному приміщенні цієї будівлі рашисти облаштували катівню. Там з людей "вибивали" зізнання у сприянні Силам оборони України, а після цього пропонували за гроші отримати "амністію", – додають у СБУ.

Таким чином керівник місцевої "філії" ФСБ та його спільники "заробляли" на масових репресіях, а також робили "показники" перед російськими "кураторами". За даними слідства, до лав окупаційного органу його очільник особисто залучив ще вісьмох зрадників, які брали безпосередню участь у катуваннях мирних жителів.

Після звільнення Херсона "посадовець" разом зі своїми поплічниками втік на лівий берег р. Дніпро і наразі там переховується від правосуддя.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили колишньому генералу та вісьмом його спільникам про підозру за декількома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Раніше колишній лейтенант армії РФ Костянтин Єфремов, який брав участь у повномасштабному російському вторгненні в Україну, розповів, що був свідком того, як заступник командира катував українських військовополонених і погрожував їм сексуальним насильством.

Читайте також:
Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ "Хортиця"
Велика Британія вишле військового аташе РФ за Велика Британія вишле військового аташе РФ за "зловмисну діяльність"
В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні
Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян