USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Російський офіцер-утікач розповів про катування окупантами українських військових

Це одне з небагатьох відкритих свідчень російського військового про тортури над українськими військовополоненими
Єфремов
Джерело: скріншот

Колишній лейтенант армії РФ Костянтин Єфремов, який брав участь у повномасштабному російському вторгненні в Україну, розповів про те, що був свідком того, як заступник командира катував українських військовополонених і погрожував їм сексуальним насильством. Про це він розповів в інтерв'ю CNN.

Головне із заяв Єфремова:

"Заступника командира боялися всі"

За словами Єфремова, російські військові боялися свого командира, оскільки той запросто міг застрелити своїх солдатів. Саме тому, зазначив він, ніхто з рядових не міг втрутитися в ситуацію з катуванням українців.

"Він міг запросто застрелити мене чи будь-кого іншого, хто сказав, що вони з цим не згодні", – заявив Єфремов, додавши, що особисто був свідком допитів трьох українських військовополонених.

"Постійно п'яний"

Офіцер-утікач зазначив, що заступник командира був в постійному стані алкогольного сп'яніння. І саме в цьому стані він керував своїми підлеглими, а також проводив допити.

"Він (заступник командира, – ред.) був безперервно п'яний і їздив по сусідніх селах, де були інші військовополонені. Наскільки я знаю, там було ще близько 20 українських військовополонених", – додав він.

"Призовники не були готові до війни"

За словами Єфремова, більшість мобілізованих, яких він називає "робочими", навіть не могли уявити, що їх чекатиме на полі бою.

"Вони не були навчені і навіть не уявляли, який жах їх там чекав", – уточнив він.

"Не вірять Путіну"

Єфремов розповів, що в армії ніхто не вірить заявам Путіна.

"Вони (солдати, – ред.) дійсно не вірять байкам Путіна про загрозу вторгнення України".

Чому ж тоді вони продовжують воювати

Офіцер-утікач наголосив, що у російських військовослужбовців просто немає вибору.

"Або їхні сім’ї та діти опиняться на вулиці, або вони повинні бути в окопах", – сказав він.

"Тож, по суті, вибору немає. Їм доведеться або залишатися там, або шукати способи втекти. Тому, як я вже сказав, обставини жахливі", – резюмував Єфремов.

Вибачення за вторгнення

Колишній військовослужбовець вибачився перед українським народом за вторгнення.

"Я прошу вибачення в українського народу, що я прийшов на його землю зі зброєю в руках", – сказав Єфремов.

Післямова

Єфремов звільнився з армії після відмови повертатися в Україну й у січні втік з Росії. Він сподівається, що США нададуть йому притулок.

Ще раніше колишній найманець російської ПВК "Вагнера" Андрій Медведєв після втечі з Росії до Норвегії розповів про звірства, які скоювали "музиканти" як стосовно своїх товаришів по службі, так і українців.

А в середині січня Європейський парламент ухвалив резолюцію на підтримку дії зі створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності всіх, хто винний у злочині агресії проти України. 


Читайте також:
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів
Частковий відступ від дотримання Європейської Конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію Частковий відступ від дотримання Європейської Конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію
Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України
В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів