USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Директор "Львівського Арсеналу" вперше прокоментував зірваний контракт з Міноборони й сказав, що "свідомо сплатив 35% передоплати"

Збітнєв стверджує, що нічого не знав про можливі російські зв’язки його партнерів з Хорватії
Збітнєв
Юрій Збітнєв
Джерело: Громадське

Директор компанії "Львівський Арсенал" Юрій Збітнєв вперше прокоментував свій невдалий контракт на мінометні міни з Міністерством оборони України. І сказав, що "свідомо сплатив лише 35% передоплати, оскільки нібито не отримав усіх документів для підтвердження від контрагентів", повідомляє hromadske, журналістам якого вдалося поспілкуватися зі Збітнєвим в Києві, раніше він уникав інтерв’ю.

Як пише видання, Збітнєв стверджує, що решта коштів лишилися на рахунку "Арсеналу", і були пізніше арештовані в межах судового процесу.

І стверджує, що нічого не знав про можливі російські зв’язки його партнерів з Хорватії.

"Ми зараз з Міноборони спільно вирішуватимемо як повернути цю передоплату, а решту все-таки доцільно повернути державі, і використати на якісь доцільніші цілі. Тому вважаю, що цей мільярд радше зберіг, ніж його витратив", - пояснив директор.

Що передувало?

За 2022 рік Міністерство оборони України мало серію провальних контрактів. Це угоди загальною сумою понад 85 мільйонів євро, за якими Україна мала отримати бронежилети, мінометні міни й танкові постріли. Більш ніж 50 мільйонів держава сплатила на рахунки різних компаній, але за цими контрактами Україна нічого не отримала

Журналісти hromadske провели розслідування і виявили, що українські мільйони за зброю "втекли" на рахунки компанії, яка пов’язана з Москвою.

Новини за темою: Міноборони під'єднали до Єдиного порталу викривачів

Суть історії така: восени 2022 року Міністерство оборони уклало контракт на закупівлю 100 тисяч мінометних мін різних калібрів з українською компанією "Львівський Арсенал". Загальна ціна контракту становила 37 мільйонів євро з передоплатою майже сто відсотків.

Частина коштів арештована на рахунках "Арсеналу", а решту він перерахував словацькій компанії Sevotech. Та своєю чергою перевела їх на хорватську WDG Promet.

Головне, що жодна з цих контор не була виробником, усі вони – "прокладки". Тож боєприпаси зрештою до України не надійшли.

Детальніше ми писали тут.

Раніше ми повідомляли, що через скарги військових на якість харчування заступник міністра оборони Віталій Половенко разом із членом Антикорупційної ради Геннадієм Кривошеєю позапланово перевірили склади деяких військових частин на сході країни. Виявилося, що продукти поставили невчасно, а їхня якість не відповідає нормам. 

"Ми реагуємо на скарги військових, тому приїхали з незапланованим "візитом" в частини. Усе фіксуємо. Виявилося, через невчасне постачання компанією-переможцем харчів у певних областях запаси продуктів недостатні", – сказав Половенко. 

Наразі в Міноборони працюють робочі групи, які перевіряють якість та вчасне постачання продуктів.  

Читайте також:
Експосадовець Міноборони привласнив майже мільйон гривень з будівництва військового об'єкта Експосадовець Міноборони привласнив майже мільйон гривень з будівництва військового об'єкта
Сьогодні останній день, щоб оновити свої дані: Що далі чекає на військовозобов'язаних Сьогодні останній день, щоб оновити свої дані: Що далі чекає на військовозобов'язаних
В Україні тестують полегшену модель бронежилета В Україні тестують полегшену модель бронежилета
Міноборони повернуло ЗСУ 1 500 одиниць озброєння та військової техніки Міноборони повернуло ЗСУ 1 500 одиниць озброєння та військової техніки