USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00
Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00

Інформація виглядає некоректною та маніпулятивною: КМДА відреагувала на скандал із доставкою вагонів

Перевезення повністю укомплектованих вагонів метрополітену здійснювалось автотранспортом
Вагони, які Києву передала Варшава
Вагони, які Києву передала Варшава
Джерело: відкриті джерела

Визначення компанії, яка здійснювала перевезення 60 варшавських вагонів метро, відбулося відповідно до Закону України "Про публічні закупівлі" на електронній системі закупівель "Прозорро". Тому інформація, оприлюднена Державною аудиторською службою України щодо завищених цін на доставку, виглядає некоректною та маніпулятивною. Про це заявили в Київській міській державній адміністрації (КМДА).

Там наголосили, що згідно з тендерною документацією компанія-перевізник відповідала усім зазначеним вимогам. 

"Розрахунок вартості з перевезення 60 варшавських вагонів формувався відповідно до специфіки вантажу (довжина одного вагона 20 м), технічних вимог до публічних закупівель, маршруту перевезення між країною ЄС та Україною, необхідності страхування вантажу, а також подібного досвіду з перевезення великогабаритних вантажів перевізником", – йдеться в повідомленні.

У КМДА додали, що перевезення повністю укомплектованих вагонів метрополітену (вага одного близько 31 т) здійснювалось автотранспортом.

"Враховуючи сукупність усіх вимог, була сформована очікувана вартість закупівлі послуг. Після отримання коментарів від ДАСУ щодо нібито завищеної вартості, підприємство також звернулися до відкритих джерел, на які посилається Служба, з проханням надати інформацію щодо підтвердження вартості відповідно до зазначених вимог. В отриманій відповіді було зазначено, що ця компанія є експедитором, власного транспорту не має і може надати інформацію тільки в разі замовлення (здійснення) фактичного перевезення після перемовин із субпідрядниками. Зазначене підтверджує неповноту методу порівняння інформації з відкритих джерел та необ’єктивність висновків ДАСУ", – зазначили в адміністрації.

Передісторія

3 жовтня стало відомо, що Київський метрополітен переплатив 160 мільйонів гривень за доставку подарованих вагонів з Польщі за реальної ринкової вартості такого перевезення у 30 млн гривень. Зі столичного бюджету витратили в 6,3 раза більше коштів, ніж було потрібно. 

У Державній аудиторській службі встановили, що середньоринкова вартість транспортно-експедиторських послуг з організації міжнародного перевезення одного вагону метро з Варшави до Києва складає 0,5 млн гривень. Натомість Київський метрополітен за кожен доставлений вагон заплатив 3,15 млн гривень. Транспортування усіх 60 вагонів обійшлося бюджету міста в 189,34 млн гривень.

Читайте також:
Київ переплатив 160 млн гривень за доставку вагонів з Польщі Київ переплатив 160 млн гривень за доставку вагонів з Польщі
Київський бізнесмен заробив майже чотири мільйони гривень на відсутніх дронах для військової частини на Закарпатті Київський бізнесмен заробив майже чотири мільйони гривень на відсутніх дронах для військової частини на Закарпатті
Найтеплішим за останні понад 140 років виявився цьогорічний вересень у Києві Найтеплішим за останні понад 140 років виявився цьогорічний вересень у Києві
Найважче з підготовкою до опалювального сезону в Києві, Одесі й Харкові Найважче з підготовкою до опалювального сезону в Києві, Одесі й Харкові