USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

ДТЕК може виводити за кордон мільйони доларів. Що кажуть у компанії

Розповідаємо, що відомо в цій справі
ДТЕК
ДТЕК
Джерело: відкриті джерела

Навесні на сайті компанії АТ "ДТЕК Одеські електромережі" з'явився документ – протокол зібрання акціонерів. На зборах ухвалили рішення вивести на рахунки компанії, зареєстрованої в Нідерландах, понад 100 мільйонів доларів. Інші підрозділи ДТЕК в Україні взагалі не оприлюднювали результати зібрань публічно, проте джерела журналістів 24 каналу підтвердили, що така ж сума фігурує в кожному тексті зібрань акціонерів по всій країні. Тож, ймовірно, ДТЕК розпочав масовий вивід валюти з України.

Куди виводять кошти

Згідно з документом, акціонери дали згоду на "щедрий переказ коштів" компанії DTEK GROUP B.V., зареєстрованій у Нідерландах, а також іншим юридичним особам, у яких компанія володіє корпоративними правами. АТ "ДТЕК Одеські електромережі" викупили у DTEK GROUP B.V. облігації на суму 20 мільйонів доларів.

"Ще 100 мільйонів доларів одеська компанія передала "голландцям" як фінансову допомогу. Крім того, інші 100 мільйонів доларів тимчасово доступних коштів акціонери "Одеських електромереж" вирішили розмістити в АТ "Перший український міжнародний банк", – з'ясували розслідувачі.

ДТЕК хоче отримати від держбанків України майже 5 мільярдів гривень

Ці фінансові операції відбуваються на фоні заяв материнської компанії "ДТЕК Енерго" про бідне становище та брак коштів не лише на відновлення ушкодженого обстрілами обладнання, але й на планові ремонти.

Через пошкодження від атак наприкінці минулого осінньо-зимового періоду були недоступні 1,4 гігавата потужностей теплової генерації ДТЕК. На їхнє відновлення потрібно щонайменше 7 мільярдів гривень.

"В умовах війни – обсяги колосальні, тому для покриття такої величезної суми розраховуємо передусім на кредитну програму від уряду. "ДТЕК Енерго" сподівається отримати від державних банків України майже 5 мільярдів гривень за програмою пільгового кредитування "5–7–9%". Більшу частину кредитних коштів, а саме – 3,5 мільярда гривень, витратять на плановий ремонт ТЕС", - сказав генеральний директор компанії Ільдар Салєєв.

І гендиректор пояснює це тим, що власний прибуток компанії витратили на ремонт станцій, розташованих поблизу зони бойових дій. На деяких станціях дуже багато руйнувань або ж вони розташовані близько до зони бойових дій, тому банки не бажають кредитувати.

"Але ж потрібно залучати ресурс, щоб таке обладнання могло працювати та підтримувати енергосистему в опалювальний сезон. У результаті тепер нам не вистачає коштів на планові ремонти", – зазначив Салєєв.

Поточна ремонтна кампанія зросте у вартості в 1,5 раза. Причина цього, за словами гендиректора, – необхідність глибинних ремонтів ТЕС через їхню посилену роботу минулого опалювального сезону, й інфляцію, яка додала до вартості 25–30%.

Як пояснює все ДТЕК

У компанії називають інформацію – черговою російською інформатакою проти енергетиків з метою зірвати підготовку енергосистеми до зими.

"Ці звинувачення не мають нічого спільного з реальністю та є елементом російської інформаційної атаки. Закликаємо українські ЗМІ та інші медіаресурси не брати участь у поширенні ворожої пропаганди, спрямованої проти енергетики та країни загалом", – коментують у ДТЕК.

У компанії наголошують, що діють винятково у межах чинного законодавства, суворо виконуючи всі правила та обмеження НБУ. Основна мета фінансових операцій усередині компаній групи ДТЕК – забезпечити оперативне фінансування ремонтно-відновлювальних робіт. Перекази коштів здійснюють винятково між українськими компаніями.

Ухвалення рішення про проведення подібних операцій – стандартна процедура в системі корпоративного управління, яка регулярно застосовується протягом останніх 10 років.

Всі наявні вільні кошти компанія ДТЕК спрямовує на підготовку енергосистеми до осінньо-зимового періоду та ліквідацію наслідків російського ракетного терору. 

"Також наголошуємо, що ДТЕК ніколи не отримував жодного бюджетного фінансування. Програма кредитування 5–7–9% надає можливість отримати фінансові ресурси, які обов’язково будуть поверненні відповідно до умов кредитного договору", – додали у компанії.

Новини за темою: НКРЕКП затвердила двоетапне підвищення тарифів на розподіл електроенергії
Читайте також:
Бій Усик – Ф'юрі: За контрактом Ф'юрі має пожертвувати понад мільйон доларів зі свого заробітку Україні на тлі війни Бій Усик – Ф'юрі: За контрактом Ф'юрі має пожертвувати понад мільйон доларів зі свого заробітку Україні на тлі війни
НБУ знизив облікову ставку до 13,5% НБУ знизив облікову ставку до 13,5%
МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар
Понад 2,5 тис. помилок допустили компанії у фінансових звітах Понад 2,5 тис. помилок допустили компанії у фінансових звітах