USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Суд арештував "приховані" активи дружини Медведчука на понад 440 млн гривень

Рішення суду стосується 6,8% акцій ПАТ "Електрометалургійний завод "Дніпроспецсталь" ім. А. М. Кузьміна" в Запоріжжі
Марченко
Оксана Марченко
Джерело: відкриті джерела

За матеріалами Служби безпеки України суд арештував чергові активи Оксани Марченко, яка підозрюється у фінансуванні російських окупаційних угруповань. Їхня загальна вартість становить більше ніж 440 млн гривень. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Рішення суду стосується 6,8% акцій ПАТ "Електрометалургійний завод "Дніпроспецсталь" ім. А. М. Кузьміна" в Запоріжжі, якими Марченко володіє через три офшорні компанії.

"Це стратегічно важливе підприємство спеціалізується на промисловому виробництві майже 1 тис. видів сталі та металовиробів. Арешт активів убезпечить їх від перереєстрації на підставних осіб і надалі дозволить передати на користь нашої держави", – зазначають в СБУ.

У лютому суд арештував майно Марченко на 5,6 млрд гривень

23 лютого за матеріалами Служби безпеки суд арештував майно Оксани Марченко, яка підозрюється у фінансуванні російських окупаційних угруповань. Загальна вартість арештованих активів становить більше ніж 5,6 млрд гривень. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Рішення суду стосується пакетів по 14% акцій у двох обленерго та понад 4% у третьому, якими Марченко володіє через п’ять офшорних компаній.

Також накладено арешт на дві земельні ділянки, чотири житлових будинки у Києві та Криму і 10 автомобілів, які належать фігурантці.

Крім того, арештовано активи Марченко у 18 інвестиційних, агропромислових, телекомунікаційних та інших підприємствах. Серед них – київські компанії "Терра-Інвест", "Укркапітал" і "Спорт-Тур", які дружина Медведчука використовувала для проведення підривної діяльності проти України.

Саме вони заснували фірму за законами РФ, через яку Марченко переводила мільйонні суми на рахунки Росгвардії та МВС РФ в окупованому Криму, а також сплачувала "податки" до російського бюджету.

Раніше слідчі СБУ повідомили Оксані Марченко та очільниці афілійованої кримської фірми про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Наразі за цією ж статтею повідомлено про підозру топменеджеру "Укркапіталу" і "Спорт-Туру". Зловмисника затримано та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Злочин, в якому підозрюється Марченко та менеджери причетних компаній, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі з конфіскацією майна. Арешт активів забезпечить можливість їх конфіскації за рішенням суду та убезпечить майно від перереєстрації на інших осіб.

Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до злочинних схем.

СБУ оголосила підозру Оксані Марченко

На початку лютого Служба безпеки ліквідувала масштабну схему підпільного фінансування російських окупаційних угруповань, до організації якої причетна Оксана Марченко, дружина підозрюваного у державній зраді екснардепа Віктора Медведчука. Про це повідомляє пресслужба СБУ. 

Саме Оксана Марченко, за словами Служби безпеки України, є кінцевим бенефіціаром мережі київських компаній і підприємства в Ялті, які переводили мільйонні суми на рахунки Росгвардії та МВС РФ в окупованому Криму.

"Встановлено, що ці компанії платили рашистам нібито за "охорону нерухомості Медведчука" на території півострова. Крім цього, бізнес-структура Марченко регулярно поповнювала російський бюджет у вигляді сплати "податків і зборів". Загальна сума здійснених платежів на користь країни-агресора становить більше ніж 50 млн у гривневому еквіваленті", – повідомляють у пресслужбі. 

Для реалізації схеми Оксана Марченко зареєструвала в Ялті товариство зі статутним капіталом у понад 1 млрд російських рублів. Для його створення задіяла активи трьох підконтрольних інвестиційних компаній, які розташовані у Києві. Потім "кримська" фірма підписала відповідні "охоронні" угоди зі структурами Росгвардії та МВС РФ.

За даними слідства, після початку повномасштабного вторгнення РФ компанія Марченко продовжила фінансувати бюджет росіян.

Слідчі Служби безпеки повідомили Оксані Марченко та очільниці афілійованої фірми у Криму про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Наразі вирішується питання щодо повідомлення про підозру керівникам трьох київських компаній, причетних до злочинної схеми. Зловмисникам загрожує покарання до восьми років ув’язнення з конфіскацією майна.

Раніше

10 січня президент Володимир Зеленський позбавив нардепів Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача і Рената Кузьміна громадянства України. Через три дні Верховна Рада достроково припинила їхні повноваження народних депутатів.

Читайте також:
Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку "Беркута" як оперативник, – розслідування
Дає концерти на окупованих територіях: Колишній український музикант отримав підозру Дає концерти на окупованих територіях: Колишній український музикант отримав підозру
НАЗК перевіряє спосіб життя відстороненого наразі від посади очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка НАЗК перевіряє спосіб життя відстороненого наразі від посади очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом