USD
НБУ
41.19
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.43
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 6 1 6 3 0 (+1160)
USD
НБУ
41.19
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.43
Готівка
45.90

Допомогли незаконно виїхати з України 27 військовозобов’язаним: Двоє прикордонників ПП "Краковець" отримали підозри

Для чоловіків, які планували виїзд з країни, виготовляли фальшиві посвідчення про встановлення III групи інвалідності
кордон Краківець
кордон Краківець
Джерело: відкриті джерела

Заступник одного з відділень пункту пропуску "Краківець" та інспектор, які допомогли незаконно виїхати за кордон 27 чоловікам призовного віку, отримали підозри. Про це інформує пресцентр Державного бюро розслідувань.

Слідство встановило, що цивільні спільники військовослужбовців через соцмережі шукали охочих виїхати з України та виготовляли для них фальшиві посвідчення про встановлення III групи інвалідності. Далі чоловіки перетинали кордон через пункт пропуску, на якому їх зустрічав посадовець.

"Він направляв ухилянтів поза чергою в одну із вільних смуг руху, забирав паспорти та посвідчення про інвалідність та передавав їх інспектору. Посадовець запевняв, що ці особи перебувають "на контролі" у керівництва і потрібно зробити все, аби вони якнайшвидше перетнули кордон", – йдеться в публікації.

Як зазначають в ДБР, за вказівкою керівника інспектор не проводив належної перевірки документів, вносив відомості про них до бази даних осіб, які мають законні підстави для перетину кордону. Після цього "клієнти" законно виїжджали до Польщі.

Таким чином з України протягом травня – червня виїхали 27 громадян.

Заступнику начальника одного з відділень пункту пропуску "Краківець" повідомлено про підозру в незаконному переправленні осіб через державний кордон України (ч. 2 ст. 332 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до семи років. Його відсторонено від виконання обов’язків та обрано запобіжний захід – тримання під вартою з можливістю внесення застави.

Інспектору пункту пропуску повідомлено про підозру у несанкціонованій зміні інформації (ч. 1, 3 ст. 362 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років.

Схеми виїзду за кордон

За минулий рік українські прикордонники викрили понад 220 протиправних груп, які незаконно вивозили чоловіків на кордон.

На початку цього року українські правоохоронці спільно із молдовськими колегами нейтралізували міжнародне злочинне угруповання, яке діяло на користь Росії. Фігуранти незаконно переправляли українських громадян призовного віку за межі нашої держави.

Також закарпатські поліцейські заблокували нелегальний канал перетину чоловіками призовного віку кордону, який організував 33-річний мешканець Берегівського району зі спільниками. "Зелений коридор" коштував 7 тис. доларів. Для уникнення блокпостів на прикордонних ділянках організатор схеми саджав ухилянтів на потяг, який прямував до визначеного населеного пункту за кілька кілометрів від українсько-румунського кордону.

У квітні стало відомо, що двоє прикордонників переправили за кордон 207 ухилянтів.

Читайте також:
Викрадали та катували українців на окупованій Херсонщині: 29 поплічників РФ отримали підозри Викрадали та катували українців на окупованій Херсонщині: 29 поплічників РФ отримали підозри
Російський тральщик Російський тральщик "Александр Обухов" зненацька "захлинувся": Ремонт буде складним та дороговартісним
Окупанти зазнали рекордних втрат у вересні Окупанти зазнали рекордних втрат у вересні
72-га ОМБр імені Чорних Запорожців, яка понад два роки боронить Вугледар, отримала нового комбрига 72-га ОМБр імені Чорних Запорожців, яка понад два роки боронить Вугледар, отримала нового комбрига