USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

До обміну полоненими вчора було все готово, РФ не просила про повітряний коридор, – розвідка

Юсов: "Питання доставки полонених на обмін – відповідальність країни, яка їх утримує"
Андрій Юсов
Андрйі Юсов
Джерело: відкриті джерела

Цивільний транспорт із російськими полоненими, яких мали обміняти вчора, 24 січня, знаходився на місці (Сумський напрямок). Про це заявив представник Головного управління розвідки МОУ та Координаційного штабу Андрій Юсов в ефірі національного телемарафону.

"Питання доставки полонених на обмін – відповідальність країни, яка їх утримує. Україна зі свого боку вжила всіх заходів для того, щоб вчорашній обмін відбувся. Цивільний транспорт з російськими полоненими знаходився на місці, це Сумський напрямок. Все було готове для обміну. Відповідні служби попереджені, забезпечений режим тиші на напрямку. Прикордонники, Сили безпеки і оборони – всі відпрацювали належним чином", – сказав він.

Юсов зазначив, що минулого разу, 3 січня, коли Україна повернула 230 свої захисників, Росія також використовувала авіасполучення для переміщення наших полонених. Але тоді було заздалегідь попереджено Україну, і було прохання забезпечити режим тиші, тому що сідає борт з військовополоненими українцями. Звичайно, Україна дотрималась цього, і обмін був успішно реалізований.

"Стосовно вчорашніх заходів... Такої інформації від агресора ні в усному, ні в письмовому вигляді не надходило… За зізнанням самих росіян, вони використовують для транспортування українських полонених військову авіацію. Іл-76М – військовий літак зі спареною зенітною гарматою на хвостовій частині", – додав він.

Крім того, представник ГУР повідомив, що конкретно цей борт був помічений на аеродромі "Енгельс-2" в Саратівській області РФ, де він забезпечував боєкомплектом стратегічну авіацію противника. Крім того, за його словами, це той самий літак, який постачав ракети для ударів по Харкову.

Що відомо про авіакатастрофу Іл-76 у Росії?

24 січня у Корочанському районі Бєлгородської області Росії впав військово-транспортний літак Іл-76. Тоді українські ЗМІ (з посиланням на джерела в правоохоронних органах) зазначали, що саме цей літак перевозив ракети для ЗРК С-300.

Разом з тим у Міноборони РФ заявили, що на борту літака нібито перебували 65 українських військовополонених, яких везли на обмін. Майже відразу після цього голова Комітету з оборони у РФ Картаполов заявив, що після аварії Іл-76 у Бєлгородській області обміни полоненими між РФ та Україною, ймовірно, "поставлять на паузу".

Згодом у Головному управлінні розвідки Міноборони України підтвердили, що на 24 січня готувався обмін полоненими між Росією та Україною. Разом з тим у відомстві додають, що інформація про те, що військовополонені нібито могли перебувати у літаку Іл-76, який впав у Бєлгородській області, наразі перевіряється.

Американська сторона своєю чергою повідомила, що станом на зараз не має інформації, яка могла б підтвердити, що в російському військово-транспортному літаку Іл-76, який упав у Бєлгородській області, перебували українські військовополонені.

Служба безпеки України своєю чергою відкрила кримінальне провадження за фактом падіння російського військово-транспортного літака Іл-76 24 січня у Бєлгородській області.

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам