USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

До Києва прибув глава Угорщини Віктор Орбан

У столиці України Орбан зустрінеться із Зеленським
Орбан Віктор
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан
Джерело: відкриті джерела

У вівторок, 2 липня, до Києва з несподіваним візитом прибув прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Очікується, що він зустрінеться із Зеленським. Про це повідомляє "Європейська правда".

Зазначається, що кортеж прем'єра з численних авто прибув до посольства Угорщини. Передбачається, що у вівторок відбудуться переговори Орбана з президентом Володимиром Зеленським та іншими топпосадовцями.

Примітно, що Орбан не відвідував Україну ані за каденції Володимира Зеленського, ані за попереднього президента Петра Порошенка. Востаннє він відвідував Київ у 2012 році для зустрічей з тодішнім президентом Януковичем.

Чому Орбан у Києві

Два джерела The Guardian в Будапешті повідомили, що Орбан зустрінеться з Володимиром Зеленським. Радник Офісу президента Михайло Подоляк відмовився коментувати можливий візит, але інше джерело в Києві підтвердило ці плани. "Орбан буде тут завтра, якщо не буде змін в останню хвилину", – сказало джерело британському виданню.

Один зі співрозмовників у Будапешті повідомив, що плани поїздки склалися після тривалих переговорів щодо прав угорськомовної меншини України.

"Передумовою зустрічі стало вирішення питання громадянства. За останні тижні домовленості було досягнуто. Вони зможуть оголосити про це як про успіх", – сказало джерело в Будапешті.

Позиція щодо України

Угорщина неодноразово ставила під сумнів необхідність військової підтримки України та натомість закликала до припинення вогню. Після перемоги на парламентських виборах у 2022 році Орбан включив Зеленського до списку "опонентів", які нібито змовилися проти нього та підтримали опозицію.

Тим часом Будапешт підтримує контакти з Москвою, а міністр закордонних справ Орбана Петер Сіярто здійснив щонайменше п’ять поїздок до Росії з початку війни, останній раз він відвідав економічний форум у Санкт-Петербурзі минулого місяця.

У понеділок Угорщина, на розчарування багатьох європейських політиків, прийняла ротаційне головування в Європейському Союзі до кінця року – це сталося на тлі частих сутичок Будапешта з Брюсселем з внутрішніх питань, верховенства права та зовнішньої політики.

Читайте також:
Орбан позиціонує себе миротворцем у війні між Україною та РФ: Що з цього вийде, розбиралися аналітики ISW Орбан позиціонує себе миротворцем у війні між Україною та РФ: Що з цього вийде, розбиралися аналітики ISW
Орбан запропонував Зеленському вигідне Росії припинення вогню перед початком мирних переговорів Орбан запропонував Зеленському вигідне Росії припинення вогню перед початком мирних переговорів
У Будапешті тисячі людей вийшли проти політики Орбана щодо ЛГБТ У Будапешті тисячі людей вийшли проти політики Орбана щодо ЛГБТ
Орбан пообіцяв не блокувати будь-які рішення НАТО щодо України Орбан пообіцяв не блокувати будь-які рішення НАТО щодо України