USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Орбан пообіцяв не блокувати будь-які рішення НАТО щодо України

Угорщина своєю чергою не братиме участі в підтримці для України
Орбан Віктор
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан
Джерело: відкриті джерела

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан повідомив, що домовився з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом про те, що Будапешт не блокуватиме рішення в альянсі щодо Києва. Про це заявив глава угорського уряду на брифінгу, пише "Європейська правда".

Зі свого боку, за словами Орбана, Будапешт не братиме участі в підтримці для України.

Також він повідомив, що на зустрічі вони переглянули відносини між Угорщиною і Північноатлантичним альянсом.

Орбан ще раз нагадав, що "позиція Угорщини щодо російсько-української війни відрізняється від позиції більшості держав НАТО". Але він подякував генсеку блоку, що Будапешту завжди "дозволяли" висловлювати свою відмінну думку.

"Угорщина дала чітко зрозуміти, що вона не має наміру блокувати будь-які рішення в НАТО, які можуть відрізнятися від нашого, як ми вважаємо, аналізу ситуації. На чому ми сконцентрувалися на сьогоднішній зустрічі... так це на тому, що будь-які операції за межами (НАТО) мають бути добровільними, і Угорщині було надано гарантії, яких вона вимагає", – сказав Орбан.

Він додав, що така домовленість відповідає запиту угорського суспільства, які на виборах до Європарламенту, "дали уряду мандат не брати участі у війні".

Новини за темою: "Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну

Генсек Північноатлантичного альянсу зі свого боку уточнив, що він і Орбан "схвалили модальність для Угорщини не брати участі у підтримці НАТО для України", яку альянс планує надавати в майбутньому. Орбан сказав, що Угорщина не братиме участі в цих зусиллях блоку, і Столтенберг "прийняв цю позицію".

Варто зазначити, що Будапешт неодноразово блокував рішення НАТО щодо України. Також подібні кроки з боку влади Орбана робилися в Європейському Союзі.

Наприклад, у червні минулого року Угорщина заблокувала виплату Україні траншу військової допомоги від Євросоюзу на суму 500 млн євро. Згодом ці гроші все ж були спрямовані Києву.

Також схожа ситуація сталася цього року під час виділення Україні пакета допомоги на суму 50 млрд євро. У підсумку лідери ЄС досягли угоди з цього питання.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом