USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Орбан позиціонує себе миротворцем у війні між Україною та РФ: Що з цього вийде, розбиралися аналітики ISW

Експерти вважають, що зусилля Орбана навряд чи приведуть до міцного миру в Україні
Зеленський й Орбан
Зеленський й Орбан
Джерело: відкриті джерела

Глава Угорщини Віктор Орбан, ймовірно, використав свій неоголошений візит до Києва 2 липня, щоб представити себе як миротворця після початку головування Угорщини в Раді Європейського Союзу. Втім зусилля Орбана навряд чи приведуть до міцного миру в Україні, вважають в Інституті вивчення війни (ISW).

Під час візиту Орбан зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським і попросив розглянути можливість припинення вогню на певний термін і прискорити мирні переговори.

Угорський уряд уточнив, що Орбан спеціально зробив це прохання в контексті головування Угорщини в Раді ЄС. Зеленський заявив, що обговорював з Орбаном двосторонні питання, інфраструктуру, енергетику та шляхи до справедливого і міцного миру.

Заступник глави Офісу президента Ігор Жовква зазначив, що Зеленський вислухав пропозицію Орбана і наголосив, що Україна працює над складанням мирного плану і проведенням чергового мирного саміту, у якому, можливо, візьме участь Росія.

Жовква також додав, що Угорщина не перша країна, яка обговорює можливість припинення вогню, але наголосив, що мирні процеси не можуть сприйматися ізольовано.

На думку ISW, Орбан, позиціонуючи себе як миротворця, можливо, намагається використати головування Угорщини в Раді ЄС для посилення свого впливу на міжнародній арені. Однак зусилля Орбана навряд чи призведуть до міцного миру в Україні, оскільки припинення вогню на поточних умовах не вирішує корінних причин конфлікту і може лише тимчасово зупинити бойові дії.

Експерти пояснили, що Кремль веде посилену інформаційну кампанію, спрямовану на те, щоб підштовхнути Україну до переговорів з РФ на російських умовах, і будь-які російські, західні чи інші спроби залучити Київ до передчасних переговорів із Москвою лише послаблять Україну і сприятимуть подальшій російській агресії всередині й за межами країни.

З початку повномасштабного вторгнення між Україною і Угорщиною склалися не дуже дружні відносини. Будапешт неодноразово ставив під сумнів необхідність військової підтримки України та натомість закликав до припинення вогню. Після перемоги на парламентських виборах у 2022 році Орбан включив Зеленського до списку "опонентів", які нібито змовилися проти нього та підтримали опозицію.

Учора, 2 липня, під час візиту до Києва Орбан запропонував Володимиру Зеленському припинити вогонь перед початком мирних переговорів. В Офісі президента відреагували: Угорщина не перша країна, яка пропонує Україні припинити вогонь, але Київ має свій план, як досягти миру.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі