USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

До бюджету повернули 1,5 млрд гривень, які розікрали на закупівлі артснарядів

Посадовець намагався привласнити бюджетні кошти, виділені під держзамовлення для потреб українських військ
Зарплата, гроші

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

У результаті комплексних заходів Офісу генерального прокурора та Служби безпеки у співпраці з Міністерством оборони України до бюджету повернуто майже 1,5 млрд гривень, які були незаконно виведені за кордон під час закупівлі оптової партії боєприпасів. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Служба безпеки України нагадала, що військова контррозвідка СБУ викрила цю оборудку у грудні 2023 року. Тоді за сприяння керівництва Міноборони було затримано організатора "схеми" – керівника одного з Головних управлінь Міністерства оборони.

За даними слідства, посадовець намагався привласнити бюджетні кошти, виділені під держзамовлення для потреб українських військ.

Для цього він організував переведення з балансу Міноборони на зарубіжні рахунки афілійованої фірми-посередниці майже 1,5 млрд гривень на придбання артилерійських снарядів.

"Ця сума на 30% перевищила вартість іншого альтернативного контракту, який уклала новостворена на той момент Агенція оборонних закупівель", – зазначили у спецслужбі.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили військовому чиновнику про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, вчинене за попередньою змовою осіб).

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 15 років тюрми.

Раніше

Ми повідомляли, що лише за останній квартал 2023 року в Міністерстві оборони України встановили фінансові порушення та ризики втрати активів на понад 10 мільярдів гривень. Тоді зазначалося, що найбільшу частину роботи відомства наразі становить аудит і контроль витрачання коштів.

СБУ викрила зловмисників із міста Дніпро, які планували продати до Росії запчастини до винищувачів МіГ-29. Партії цих авіаційних комплектуючих були викрадені на одному з українських підприємств.

Також Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки викрили очільника оборонного заводу, який розкрадав бюджетні кошти на закупівлі запчастин для бойових літаків ЗСУ.

Міністерство оборони України запобігло неефективному витрачанню 11,7 мільйона гривень на закупівлі спеціальних навушників.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат