USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Збиралися продати росіянам запчастини до бойових літаків: СБУ викрила ділків із Дніпра

Під час обшуків на СТО підприємця-фігуранта вилучено 10 авіанасосів, 2 стартер-генератори, 1000 додаткових комплектуючих
СБУ
У Дніпрі СБУ затримала ділків, які збиралися продати росіянам запчастини до бойових літаків
Джерело: СБУ

СБУ викрила зловмисників із міста Дніпро, які планували продати до Росії запчастини до винищувачів МіГ-29. Партії цих авіаційних комплектуючих раніше були викрадені на одному з українських підприємств. У спецслужбі уточнили, що "ділки" хотіли продати країні-агресору стартер-генератори та авіанасоси із запчастинами до багатоцільових винищувачів МіГ-29 на суму понад 10 мільйонів гривень.

Слідчі з'ясували, що до цієї оборудки був причетний дніпропетровський кримінальник, який у 2019 році вкрав таке обладнання зі складу компанії-виробника.

"Потім зловмисник передав військову продукцію знайомому підприємцю для "зберігання" і подальшого збуту", – йдеться у повідомленні.

Також було встановлено, що комерсант тривалий час переховував авіакомплектуючі на своїй станції техобслуговування (СТО). Пізніше для реалізації запчастин він розмістив оголошення на спеціалізованому сайті.

"За інформацією СБУ, опублікованою "рекламою" зацікавилися представники військово-промислового комплексу РФ, які підшукували такі запчастини для бойових літаків країни-агресора", – зазначають у спецслужбі.

Співробітники Служби безпеки України задокументували факти злочинної діяльності та заблокували продаж військового обладнання окупантам. Під час обшуків на СТО підприємця-фігуранта було вилучено 10 авіанасосів, 2 стартер-генератори, 1 тисячу додаткових комплектуючих.

Новини за темою: СБУ затримала коригувальника ракетного удару по університету Шевченка в Києві

Що загрожує зловмисникам

Розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 209 КК України (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, вчинені організованою групою в особливо великому розмірі). Зараз триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. У СБУ додали, що наразі зловмисникам "світить" до 12 років в'язниці.


Як підтвердила ініційована спецслужбами експертиза, це авіаційне обладнання технічно справне для застосування у бойових умовах. Таким чином було ухвалено рішення суду про передачу відповідної продукції для потреб українських військових. Зараз літаки МіГ-29 також використовуються Повітряними силами ЗСУ.

Нагадаємо, контррозвідка СБУ ліквідувала міжнародний канал нелегального вивезення з України комплектуючих до бойових літаків. Зловмисники намагались незаконно продати азійським замовникам партію запчастин до авіадвигунів майже на 2,5 млн гривень, які, за наявними даними, були викрадені з підприємства "Мотор Січ".

Раніше ми писали, що правоохоронці завершили досудове розслідування і передали до суду обвинувальний акт щодо експрезидента АТ "Мотор Січ" і директора Департаменту зовнішньоторговельної діяльності підприємства. Їх підозрюють в роботі на агресора. Тепер зловмисникам загрожує до 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW