USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Намагався привласнити 4 мільйони гривень на закупівлі запчастин для літаків Су-27: Викрито очільника оборонного заводу

Фігурант діяв разом зі спільниками
Викрито очільника оборонного заводу, який розкрадав бюджетні кошти на закупівлі запчастин для СУ-27
Викрито очільника оборонного заводу, який розкрадав бюджетні кошти на закупівлі запчастин для СУ-27
Джерело: СБУ

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки викрили очільника оборонного заводу, який розкрадав бюджетні кошти на закупівлі запчастин для бойових літаків ЗСУ. Про це повідомляє СБУ.

У відомстві зазначили, що йдеться про модулі підсилення потужності бортових радіолокаційних систем на українських винищувачах СУ-27.

За даними слідства, директор одного з оборонних підприємств нашої держави разом зі спільниками намагався вкрасти майже 4 млн гривень бюджетних коштів на закупівлі відповідного авіаобладнання.

"Саме на цю суму він уклав договір з афілійованою комерційною структурою на придбання авіаційного модуля. Втім, ділки поставили на держпідприємство несправні комплектуючі, а його очільник розпорядився взяти на баланс браковану продукцію та оплатити", – кажуть у спецслужбі.

Для цього посадовець підписав бухгалтерські документи на приймання несправного майна. На їх підставі оборонна компанія перерахувала комерсантам першу частину платежу у розмірі 1,9 млн гривень.

"У подальшому учасники "схеми" планували вивести ці гроші у тінь через підконтрольні фірми, обготівкувати та розподілити між собою. Однак правоохоронці своєчасно викрили оборудку та поетапно її задокументували. Після цього на всю суму договору у розмірі 3,9 млн гривень було накладено арешт і тим самим заблоковано спроби їх привласнення", – зазначили в СБУ.

Наразі ексдиректору держпідприємства, керівнику фірми-постачальника та ще двом їхнім спільникам повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 (службове підроблення, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

В Службі безпеки України додали, що триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Зокрема, перевіряється причетність фігурантів до вчинення злочинів під час укладання інших оборонних договорів.

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Раніше СБУ викрила зловмисників із міста Дніпро, які планували продати до Росії запчастини до винищувачів МіГ-29. Партії цих авіаційних комплектуючих були викрадені на одному з українських підприємств.

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується